Vidio sam dosta požara u životu, no nikada ovako nešto. Ovo je pravi misterij, kaže Vlado Kuzminović, predsjednik DVD–a Rovišće čiji su pripadnici prvi stigli na mjesto događaja

ROVIŠĆE–Tko je osoba čije je tijelo pronađeno poguljenjeno u napuštenoj kući u središtu mjesta? Je li to prvi slučaj spontanog ljudskog zapaljenja zabilježen na ovom području? Je li osoba prvo ubijena pa zapaljena ili riječ o nesretnom slučaju? Sve su to pitanja koja ovih dana muče policiju i državno odvjetništvo, a ponajviše golicaju mašu mještana Rovišća koji danima špekuliraju o mogućim scenarijima.
Šokirao ih prizor
A sve je krenulo oko 17 sati u petak kada je lokalni DVD zaprimio dojavu o gustom dimu koji šiklja iz napuštene kuće u Zagrebačkoj ulici, ni 300–tinjak metara udaljenoj od središta mjesta. U roku od dvije minute vatrogasci su uletili u kuću i ubrzo se šokirali.
-Sin je prvi ušao u kuću i kantom vode ugasio žar koji je primijetio na krevetu. Znali smo da unutra već godina nitko ne živi, pa nismo nikoga ni očekivali. Unutra je bilo dosta mračno, a dim je dopirao iz starog kauča. Sin je mislio da polijeva jastuk, no ubrzo je shvatio kako se zapravo zalio leš. Prizor je bio vrlo neobičan. Osoba je bila u polusjedećem položaju. Noge su bile čitave, a gornji dio tijela s prednje strane je u potpunosti izgorio, dok su leđa ostala netaknuta. Glava je bila pougljenjena, tek je nešto malo kose ostalo na potiljku–prisjeća se Vlado Kuzminović, predsjednik DVD Rovišće, te dodaje kako nikada nije vidio osobu koja bi izgorjela na opisani način.
Nisu očekivali leš
-Vidio sam dosta požara u životu, no nikada ovako nešto. Ovo je pravi misterij. Osoba je bila nižeg rasta i otprilike je imala 70–ak kilograma, a zbog vatre koja je uništila gornji dio tijela jednostavno je nemoguće bilo raspoznati radi li se o muškoj ili ženskoj osobi. Čak su i okolnosti u kojima je osoba pronađena dosta zanimljive. Kuća je napuštena i u njoj nitko nije živio 20–godina, a unutra je izgledalo kao da je ta osoba ondje duže boravila. No, unazad nekoliko dana pa čak i tjedana u mjestu nitko nije primijetio neko novo lice. To bi se odmah znalo. Pitanje je, zapravo, kako je osoba ulazila i izlazila iz kuće, a da je nitko nije vidio. Zanimljivo je i to što je izgorjela samo osoba, dok je kauč oko tijela bio samo nagoren. Nevjerojatno, ali osoba je na nogama imala papuče, u štednjaku bila pripremljena drva za potpalu, a oko tijela nije pronađen benzin ni opušci–kaže Kuzminović.
‘Ubijen pa zapaljen?’
I za ostale mještane Rovišća okolnosti požara i dalje su misterij, kao i identitet osobe koja je u njemu stradala.
-Načuo sam priče da se radi o mladiću iz Bereka. Priča se i da je donešen mrtav i onda namjerno zapaljen kako bi se prikrili tragovi. Zašto bi inače izgorio samo gornji dio tijela–pita se mještanin Izidor Strmički.
Njegov sumještanin Slavko Jurić, pak, dodaje kako vjeruje da se radi o muškoj osobi.
-Mislim da se radi o muškarcu. To je morao biti neki vuk samotnjak koji nije iz ovog kraja. Raspitali smo se ovih dana po okolnim selima i svi seljani su na broju. Da netko nedostaje iz naše okolice, to bi se već itekako znalo. Tko zna što se točno događalo unutar kuće. To vjerojatno nikada nećemo saznati–kaže Jurić.

Policija: Požar je djelo ljudske ruke
U priopćenju bjelovarske policija koje je objavljeno dan nakon požara stoji kako je uzrok požara ljudska radnja.
-Uz izgorjelu osobu nisu pronađeni nikakvi dokumenti koji bi otkrili njezin identitet. Pregledom tijela nisu uočeni drugi tragovi ozljeda. Po nalogu zamjenice Županijske državne odvjetnice, tijelo je prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice Bjelovar gdje će se obaviti obdukcija, te pokušati utvrditi uzrok smrti i identitet. Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo u kuhinji uslijed ljudske radnje otvorenim plamenom, kojom prilikom je izgorio krevet dok kuću nije zahvatio plamen–stoji u priopćenju policije. No, iz priopćenja se ne može iščitati je li se osoba sama zapalila, bilo da je namjerno ili slučajno, ili je zaista riječ o spontanom zapaljenju.

Rezultati DNK analize tek za mjesec dana
Jasna Begić, predstojnica Odjela patologije bjelovarske Opće bolnice, kaže kako im je tijelo nepoznate osobe dovezeno u subotu, dan nakon požara.
-Odradili smo sve po pravilima struke. Izuzeli smo potrebne uzorke koje smo poslali policiji, a oni su ih proslijedili dalje u laboratorij na analizu. S obzirom na iskustvo koje ima s takvim slučajevima, mogu pretpostaviti da ćemo na rezultate čekati najmanje mjesec dana–kaže Begić.