Ivan Molnar, 78–godišnji Bjelovarčanin, obratio se redakciji Bjelovarca Novog kako bi mu pomogli odgonetnuti nedoumicu koju ovih dana ima s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje. Kaže kako mu je nedavno stiglo pismo iz HZMO–a, Područnog ureda Bjelovar, u kojem ga traže da im hitno dostavi pismenu izjavu s podacima točne adrese gradilišta na kojem je radio, vjerovali ili ne, prije 54 godine. Sve ga to strašno čudi jer je već godinama u mirovini, a posebno se iznenadio, kaže, kada je u dopisu pročitao da je HZMO njegov OIB ustupio Republici Srbiji.

Pola stoljeća kasnije

-U dopisu bjelovarskog HZMO–a stoji kako se temeljem Ugovora o socijalnom osiguranju sa SR Jugoslavijom, moram pismeno očitovati o točnoj adresi gradilišta na kojem sa radio početkom 60–ih godina u Srbiji. Moram priznati da sam ostao iznenađen kada sam to pročitao. Kako to da nekome danas trebaju podaci otprije 50–ak godina, a sve je to uredno upisano u mojoj radnoj knjižici i evidentirano je u brojnim spisima. Pa, ja sam već godina u mirovini. Između ostalog, šokiralo me kada sam pročitao da je HZMO već komunicirao sa mirovinskim u Srbiji i ustupio im moj OIB. Tko znaš što bi netko mogao napraviti s tim i na koncu, zar to ne bi trebao biti tajan podatak–pita se bjelovarski umirovljenik.

Ugovor sa SR Jugoslavijom

Iz HZMO–a na naš su upit odgovorili u kratkom roku, a navode kako je spomenuti umirovljenik ostvario pravo na starosnu mirovinu 1992. godine na temelju staža ostvarenog u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

-Početkom 2016. godine nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji pokrenuo je postupak ponovnog određivanja mirovine, u skladu s Ugovorom između Republike Hrvatske i SR Jugoslavije o socijalnom osiguranju. Zatražio je od HZMO–a, kao nositelja mirovinskog osiguranja u RH, da pribavi pisanu izjavu stranke o točnoj adresi i mjestu rada u razdoblju od 11. kolovoza 1962. do 13. studenoga 1963. Tim povodom HZMO je dopisom od 31. svibnja od gospodina Molnara zatražio navedenu izjavu, koju je gospodin Molnar 6. lipnja osobno dostavio Područnom uredu HZMO–a u Bjelovaru. Naime, u postupku ponovnog određivanja mirovine prema navedenom Ugovoru o socijalnom osiguranju, svaka je država dužna utvrditi staž i preuzeti obvezu isplate za staž ostvaren u pojedinoj državi, a u ovom slučaju to je Republika Srbija. Stoga je HZMO, u skladu s navedenim Ugovorom, podatak o matičnom broju građana ili OIB–u osiguranika dostavio na traženje inozemnog nositelja mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji radi ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja–stoji u dopisu HZMO–a.