Biskupski stan, knjižnica, crkvena arhiva, katedralna riznica i garaža za devet vozila, samo su dio sadržaja koje će obnovom prostora dobiti biskupija

Završetak prve faze radova na uređenju i dogradnji zgrada Bjelovarsko-križevačke biskupije očekuje se krajem 2014. godine. No, poslova ima još puno, a ovisno o novcu svi radovi bi trebali biti završeni u roku 10 godina. Uređuje se zgrada župnog dvora, sanitarni čvor i kotlovnica, koja zadovoljava potrebe cijelog građevinskog kompleksa uključujući i grijanje katedrale sv. Terezije Avilske koje se temelji na obnovljivim izvorima energije.

Uredski prostor, lift i kućna kapelica

U radovima koji bi trebali završiti do kraja godine je garaža s osam parkirnih mjesta, te zgrada biskupskog dijela u kojemu će biti kućna kapelica, stan za biskupa površine 60 četvornih metara, uredski prostor i sanitarni čvor. U dogradnji župnog dijela predviđena je kuhinja, spremište, stepenište, lift i sanitarni čvor, te garaža. Postoji i mogućnost uređenja potkrovlja. U prvoj fazi radova utrošeno je oko 12 milijuna kuna. Kako se planira, biskup bi se u novouređeni prostor trebao preseliti do kraja 2014. godine. Kada sve bude obnovljeno i izgrađeno, na raspolaganju će biti oko dvije tisuće četvornih metara prostora, pa će biti mjesta i za knjižnicu, crkvenu arhivu, katedralnu riznicu, prostor za orgulje koje treba dograditi i druge sadržaje, što je najavio biskup monsinjor dr. Vjekoslav Huzjak prilikom blagoslova gradilišta. U prizemlju župnog dvora će biti uređen izložbeni prostor za stare vrijedne crkvene predmete.

Kripta iz doba Austro-Ugarske

Poseban dio priče je kripta, koja postoji još iz doba Austro-Ugarske, koju treba urediti. Zahvaljujući susretljivosti vodstva Biskupije uspjeli smo je vidjeti i snimiti unutrašnjost. U nju se ulazi s južne strane, iz dvorišta, ima 16 ukopnih mjesta, a kako tijekom dugog niza godina nikada nije uređena, slijedi i njena sanacija, ali se ne zna točno kada će to biti. No, zasigurno to neće biti u ovoj fazi.

Kripta je često spominjana i kao dio crkve spojen tunelom s grobljem, ali to nije potvrđeno, a u crkvi takve tvrdnje negiraju. U mraku kripte pod zemljom vidljivo je da su neka mjesta popunjena u kojima su sahranjeni vojnici austrougarske vojske i župnici. U kripti još stoji sarkofag u kojemu je sahranjen prvi župnik Hubert Diviš, ali su njegovi ostaci preseljeni na groblje sv. Andrije. U budućnosti u kripti će vjerojatno počivati i bjelovarsko-križevački biskupi.