Sutra je novi dan i preživjeti se mora za ostatak obitelji

Kupinovac je selo nadomak Bjelovara u kojemu prema popisu stanovništva iz 2001. godine ima 170 stanovnika u 59 obiteljskih kućanstava. Kao i mnoge manje sredine i ono je  doživjelo sudbinu brojnih  bilogorskih sela  u kojima je sve više praznih kuća. Međutim Kupinovac je specifičan i po još nečemu. Naime, u Kupinovcu  živi čak 25 udovica,  mnoge su žene nadživjele svoje muževe. Snalaze se u životu, nisu se prepustile očaju, podigle su na noge djecu, a svaka ima svoju specifičnu životnu priču. Slična je situacija bila prije nekoliko godina u Lipovom Brdu, o čemu je Bjelovarac pisao, ali sada se tamo i broj udovica smanjio.

Osamdesetogodišnja Janja Barić se u Kupinovac doselila iz Bosne u vrijeme posljednjeg rata, suprug je umro i ona je ostala sama  s osmero djece.

-Udovica sam 27 godina i znam što su životne teškoće. Nije bilo lako. Kad sam postala udovica, još je petero djece išlo u školu – kaže Janja. Većina djece je u inozemstvu, a najstariji sin živi s njom. Sretna je, kaže, što su ih u Kupinovcu  ljudi dočekali prijateljski i bili dobri prema njima.

Ankica Špoljarić  je 38 godina živjela i radila u Njemačkoj, a udovica je već 14 godina. Muž joj je umro kada je imala samo 42. U Kupinovcu živi sama, a troje djece je ostalo u Njemačkoj.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 12 ili pretplatom na naše online izdanje.