Obvezno osiguranje liječnika trebalo bi bolnicu spasiti od ogromnih naknada šteta zbog liječničkih pogrešaka
Trenutačno je u postupku 10 tužbi koje bi bolnicu mogle dovesti do kolapsa

Procjenjuje se kako su tužbe protiv Opće bolnice „teške“ najmanje pet milijuna kuna, a njihova bi naplata u pitanje mogla dovesti njezino poslovanje

Prema najavama iz bjelovarske Opće bolnice, ta bi zdravstvena ustanova uskoro mogla pokrenuti postupak javne nabave za osiguranje svojih liječnika od profesionalne odgovornosti. Time bi, navodi sanacijski upravitelj Stjepan Grabovac, liječnici, ali i bolnica bili financijski osigurani u slučaju da ih pacijent ili njegova obitelj tuže radi moguće liječničke pogreške.

-S obaveznim osiguranjem liječnika koje je nedavno ugrađeno u zakon, ovih dana prvi kreće zagrebački Klinički bolnički centar, a ubrzo će ga preuzeti i Opća bolnica Bjelovar. Već smo u nekoliko navrata razmišljali o takvom osiguranju, za koje smatram da će itekako smanjiti pritisak na liječnike, a ujedno će se smanjiti i tužbe za naknadu štete protiv liječnika i naše bolnice, koje svojim iznosima dobrano opterećuju naš proračun i često dovode u pitanje poslovanje same bolnice–kazao je Grabovac.

Da brojne tužbe ugrožavaju poslovanje bolnice potvrđuje ne mala brojka od njih čak 14. Opća bolnica u ovom trenutku je tužitelj u četiri, dok je u 10 sporova tužena, a iznosi koji se potražuju,  uglavnom zbog liječničke pogreške, broje se u milijunima kuna.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 10 ili pretplatom na naše online izdanje.