Nož je uvjerljivo postao jedno od najomiljenijih sredstava za likvidaciju koje su u proteklih nekoliko godina koristili bjelovarski kriminalci, a neki od najpoznatijih i najbrutalnijih zločina počinjeni su upravo tim hladnim oružjem. Poznati bjelovarski kestenjar Vedži Sinani nožem je prije nekoliko godina na smrt izbo suprugu Renatu, potom je rastrojeni mladić Damir Bivol s nekoliko je uboda nožem usred grada usmrtio duplo starijeg ljubavnika Gorana Trbojevića, da bi sredinom prošle godine Josip Kojić (36) ubio bivšu partnericu Snježanju Ernjak, 49–godišnju tetu u bjelovarskom vrtiću, na način da joj je gotovo odrubio glavu. Premda oružje kojim je počinio ubojstvo nikada nije nađeno, a velika je vjerojatnost da je riječ upravo o nožu.
Do sada koristili samo žlicu
Svi su ti ubojice završili iza rešetaka bjelovarskog Zatvora gdje su od nedavno u ruke opet dobili isto to oružje kojim su počinili brutalna ubojstva. Naime, u bjelovarskom Zatvoru u kojem su zatvorenici prilikom objeda koristili samo žlicu, nedavno su se odlučili pridržavati Pravilnika o standardima smještaja i prehrane zatvorenika temeljem kojeg se zatvorenici koriste priborom koji se sastoji od žlice, vilice, noža i male žlice standardnih veličina.
– Navedeni pribor za jelo od rostfrei materijala zatvorenici u Zatvoru u Bjelovaru koriste od polovice studenoga 2015. godine, dok su ranije upotrebljavali žlicu. Zatvorenicima je i ranije omogućeno korištenje plastičnog pribora za jelo koji su o vlastiti trošak mogli kupiti u zatvorskoj prodavaonici–kažu iz Ministarstva pravosuđa.
Samo poštuju Pravilnik
Premda Drago Ivančić, upravitelj bjelovarskog Zatvora, nije želio komentirati nedavno uvođenje noža i vilice tijekom objeda, doznajemo kako je za tu praksu uvelike zaslužna Uprava za zatvorski sustav koja je uvažila preporuku Ureda pučke pravobraniteljice da se zatvorenicima omogući cijeli beštek, a sve radi humanijeg načina izvršenja kazne zatvora, odnosno da se samo poštuje spomenuti Pravilnik o smještaju i prehrani zatvorenika iz 2002. godine.

Zatvorski čuvari u panici zbog noževa
Premda u posljednja dva mjeseca u bjelovarskom Zatvoru nisu zabilježili niti jedan incident vezan za zlouporabu noža i vilice, zatvorski čuvari nisu nimalo sretni zbog primjene takve odluke.
-Sada je sigurnost nesumnjivo dovedena u pitanje. Uz to što imamo kronični nedostatak pravosudnih policajaca, oni odrađuju poslove koji nisu u opisu njihovog radnog mjesta. Zar je njihova dužnost da, između ostalog, da u zatvorskim kantinama broje pribor za jelo–pita se Jasna Stilinović,predsjednica Odbora pravosudne policije u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika. Navodno se takav scenarij od nedavno odvija i iza zidova Zatvora u Bjelovaru. Pravosudni policajci navodno broje pribor prije i poslije svakog obroka, a ako nešto od pribora nakon objeda zafali, dužni su žurno pronaći nestalu vilicu ili nož kako ih netko ne bi upotrijebio za krive stvari.