Obzirom da se na kućnom pragu skupi značajno veća količina plastike, nego što se ubaci u spremnike, planiramo projekt proširiti na sva domaćinstva, poručuju iz bjelovarskog Komunalca

Tijekom 2014. godine prikupljeno je 5,3 tone plastike za reciklažu, dok se u prvih devet mjeseci ove godine ta brojka udvostručila

Otkako je u 2014. godini započeo s provođenjem pilot projekta prikupljanja plastike na ‘kućnom pragu’ u posebnim žutim vrećama, u bjelovarskom Komunalcu su se nemalo iznenadili postignutim rezultatima. Pokazalo se, naime, da su više plastike prikupili na taj način, nego putem svima znanih ‘eko otoka’.
I dalje miješaju otpad
-Pilot projekt pokazao je da se na ‘kućnom pragu’ u žutim vrećama skuplja čista i dobro odvojena plastika od ostalih komponenti iz otpada, za razliku od otvorenih spremnika na ‘eko otocima’ u koje građani još uvijek uz plastiku često odlože i pomiješani komunalni otpad. Obzirom da se na kućnom pragu skupi značajno veća količina plastike koja je dobro odvojena od ostalog otpada, planiramo u prosincu podijeliti žute vreće svim domaćinstvima u obiteljskim kućama, a od siječnja sljedeće godine jednom mjesečno započeti odvoz takve plastike–kazala je Josipa Grubić Đođo, referentica za zaštitu okoliša i edukaciju u Komunalcu.
Nepovratna ambalaža
Premda zvuči gotovo nevjerojatno, podaci Komunalca ukazuju kako 1000 domaćinstava iz sjevernog dijela grada koji su zahvaćeni pilot projektom prikupi više plastike nego ukupno 150 ‘eko otoka’ od kojih je 99 postavljeno u gradu, a ostatak u susjednim općinama.
-U ‘eko otoke’ građani mogu donijeti svu plastiku cijele godine, kako velike predmete tako i kuhinjsku, te kupaonsku meku plastiku. S druge strane, u žutim vrećama koje odvozimo jednom mjesečno prikupi se najviše meke plastike, a uglavnom se radi o nepovratnoj ambalaži od prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, te sredstava za čišćenje–kaže Grubić Đođo.
Odvoz plastike ne naplaćuju
Konkretno, Komunalac je tijekom 2014. godine putem spremnika i vreća prikupio 5.380 kilograma plastike za reciklažu, dok se u prvih devet mjeseci ove godine ta brojka udvostručila i iznosi 10.580 kilograma. To samo dokazuje, kažu u Komunalcu, kako građani postaju osviješteniji.
-Želim pohvaliti građane koji se obično odazovu na naše pozive i trude se odvajati svoj otpad, a mi se trudimo što više otpada odvojeno skupiti i proslijediti na recikliranje. Termine odvoza plastike s ‘kućnog praga’ ubuduće ćemo uskladiti s terminima odvoza papira i komunalnog otpada, tako da će korisnici određenog datuma u mjesecu uz posudu za komunalni otpad odložiti žute i plave vreće. Za ovu svrhu nabavljeno je novo dvokomorno vozilo koje istovremeno može skupljati dvije različite korisne frakcije iz komunalnog otpada. Odvoz plastike i papira ne naplaćuje se dodatno pa vreće nije moguće kupiti. No, ukoliko građani potroše više od 12 vreća godišnje mogu nam se obratiti i dobit će dodatne plave ili žute vreće–poručuju iz bjelovarskog Komunalca.