Tijekom postupka trebalo bi se rasvijetliti za što je sve osumnjičen Diklić, te je li doista odgovoran za ugrožavanje života pacijenata koje je liječio

Slučaj ‘Diklić’ okarakteriziran je kao najveći sudski proces protiv jednog liječnika ikad zabilježen u domaćem pravosuđu.

Nema više nikakvih prepreka za početak suđenja poznatom bjelovarskom kirurgu Davorinu Dikliću. Kako doznaje Bjelovarac Novi, početak suđenja zakazan je za naredni četvrtak, 29. listopada na Općinskom sudu u Bjelovaru. Nakon što je u siječnju ove godine Općinski sud potvrdio optužnicu, 58–godišnji kirurg će odgovarati za počinjenje ukupno 12 kaznenih djela protiv zdravlja ljudi.
Kako stoji u optužnici koju je podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, tereti ga se da je od 2003. do 2009. godine neadekvatnim liječenjem i nesavjesnim postupcima počinio pogreške zbog kojih je umrlo deset pacijenata, dok je kod dvoje teško narušeno zdravlje. Inače, državno odvjetništvo za bivšeg šefa Odjela kirurgije , te svojedobno i v.d. ravnatelja Opće bolnice traži zatvorsku kaznu i 10–godišnju zabranu bavljenja kirurgijom.
I dalje operira
Podsjetimo Diklić je uhićen koncem lipnja 2013. godine u svom domu u Gudovcu nakon čega je proveo određeno vrijeme u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. U trenutku uhićenja Diklić je radio u Zagrebu na subspecijalizaciji. Tijekom postupka trebalo bi se rasvijetliti za što je sve osumnjičen Diklić, te je li doista odgovoran za ugrožavanje života pacijenata koje je liječio. Opća bolnica Bjelovar se u više navrata našla u žiži medija zbog problematičnih, kirurških zahvata od kojih je neke obavio i sam Diklić.
Priznao pogrešku
U jeku jedne od njih Diklić je priznao da je jednom pacijentu tijekom operacije zaboravio iglu u abdomenu, a pravdao se da se svakom može dogoditi. Javnosti je poznata i afera iz 2010. godine kada je Diklić otpustio sedmero kirurga koji su se pobunili protiv njega, zatraživši tada njegovu ostavku na mjestu šefa Odjela kirurgije. Pobunjeni kirurzi nisu željeli prihvaćati odgovornost za njegove operacije i optužili su ga da nema moralni, stručni i kolegijalni autoritet. Nakon toga im je uručio usmeni otkaz, ali su nakon odluke Upravnog vijeća bolnice svi su vraćeni na posao. Kako god bilo, u četvrtak će na Općinskom sudu u Bjelovaru započeti najveći sudski proces protiv jednog liječnika ikada zabilježen u domaćem pravosuđu.