Odluku o simboličnim cijenama najma gradskih površina za ugostiteljske terase Grad Bjelovar donio je prije nekoliko godina na zamolbu gradskih ugostitelja nakon stupanja na snagu zakona o pušenju. Dio njih, kako to već obično biva, zloupotrijebio je spomenutu odluku te javne površine umjesto za terasu, tijekom zimskih mjeseci počeo koristiti kao skladišni prostor po povoljnim uvjetima. Banalno rečeno, cijene najma bile su toliko niske da se dio ugostitelja uopće potrudio tijekom zimskih mjeseci ukloniti terase, iako nisu radile.
Kako bi tomu stali na kraj, gradski oci namjeravali su u ljetu prošle godine povisiti cijenu najma, no zbog otpora u oporbenim, te naravno ugostiteljskim krugovima od svoje su namjere odustali. Umjesto dizanja gradskog poreza, pročelnik za komunalije Ivica Markovinović najavio je češće kontrole komunalnih redara.
– Postoje uvjeti koje ugostitelji moraju poštivati, a koje su potpisali kada su tražili zimske terase – pojasnio je tada Markovinović.

Mislili su da je blef

No, u državi koja se guši u zakonima, a koji se gotovo uopće ne provode, dio ugostitelja zaključio je da se Markovinovićeve riječi tek pucanj u prazno te da te terase i dalje mogu koristiti kao skladišni prostor na otvorenom s diskontnim cijenama od početka listopada do kraja travnja. U tom periodu, primjerice, mjesečni najam terase od 50 “kvadrata” na korzu mjesečno košta tek 300 kuna.
Ispostavilo se da su se prevarili. Naime, komunalni redari izišli su na teren te su komfornim ugostiteljima ispisali čak 14 kazni od ukupno 70 tisuća kuna. Jedan ugostitelj kaznu je platio odmah, dok su ostali pravdu odlučili dodatno potražiti na Prekršajnom sudu u Bjelovaru, pa se u gradsku blagajnu slilo tek osam tisuća kuna.