Osamnaestogodišnji Daruvarčanin Matko Varga od malih nogu pokazao je izniman talent za tenis. Godinama je marljivo trenirao, usavršavao svoj talent i ostvarivao vrhunske rezultate što nije promaklo ni skautima iz SAD-a koji su ga pozvali da trenira tenis i studira na njihovom sveučilištu. Varga je poziv prihvatio te se prije dva tjedna otisnuo na put u Ameriku odakle nam se javio sa sunčane Floride gdje marljivo trenira.

Naporno, ali zanimljivo

-Na temelju odličnih rezultata koje sam do sada ostvario dobio sam stopostotnu stipendiju na američkom sveučilištu Radford, a teniski trener sa Radforda Mike Anderson prošle godine došao je u Hrvatsku pogledati moje mečeve te je bio zadovoljan viđenim – započinje Varga. Dodaje da se trenutno nalazi na Floridi gdje je svaki dan ugodnih 25 stupnjeva za razliku od njegovog Daruvara.
– Nalazim se trenutno na Floridi na pripremama za sljedeću sezonu. Uvjeti su fenomenalni. Svi tereni su besprijekorni, klima je odlična, naš trener pazi na svaki detalj, a na nama koji se tamo nalazimo je da samo treniramo i mislimo na igru – priča nam Varga. Kaže da su treninzi naporni i da zna trenirati po šest sati dnevno, ali da svejedno uživa jer je tenis njegova velika ljubav.
-Najčešće nas je sedam do osam na dva terena pa se puno rotiramo i međusobno igramo što u Daruvaru nije bio slučaj. Tamo sam samo trenirao sa svojim trenerom – objašnjava Varga. Kaže da će se na Floridi zadržati do kraja siječnja, a onda odlazi na sveučilište Radford od kojih je i dobio stipendiju.
-Nakon priprema odlazim na Radford gdje vrijeme nije tako ugodno kao na Floridi već je trenutno više kao u Hrvatskoj, ali svejedno ću nastaviti sa intenzivnim treninzima kao i sa studiranjem primijenjene matematike – ističe Varga. Kaže da mu je tenis iznimno bitan, ali jednako tako mu je bitno i školovanje koje shvaća vrlo ozbiljno.

Fakultet na prvom mjestu

-Osnovni cilj mi je završiti fakultet na Radfordu tako da se jednog dana mogu lakše zaposliti. A ako nešto veće napravim u tenisu naravno da ću biti presretan –kaže Varga. Priznaje da mu je bilo teško odvojiti se od obitelji, ali kaže da je svakodnevno u kontaktu s njima i da će već za vrijeme prvih praznika doći u Daruvar. Inače, upravo su roditelji ti koji su vidjeli da već sa šest godina drugačije od vršnjaka drži reket i šalje loptice preko mreže te su ga uputili u tenis.
-Počeo sam trenirati tenis sa šest godina. Bio sam službeno najbolji tenisač Hrvatske do 16 godina te sam igrao finale u konkurenciji parova na ITF turniru u Mostaru. Tri puta sam proglašen za sportaša Daruvara, a dva puta za sportaša godine Bjelovarsko-bilogorske županije. Također sam bio i dva puta državni doprvak kao i olimpijski kategornik – nabraja nam Varga, a kada ga pitamo za teniskog uzora odgovor je samo jedan – Roger Federer. Njegova igra me fascinira. Savršena tehnika, savršeno kretanje i iznimna agresivnost. Njega je predivno gledati – zaključuje Varga pred kojim je sigurno blistava karijera.
Vrlo talentiran, ali i vrlo marljiv
Goran Popadić osam godina je trenirao Matka Vargu i usavršavao njegovo tenisko umijeće.
-Ne mogu reći da sam ja otkrio njegov talent. Prije bih rekao da smo mi pronašli jedno drugog i postali odličan tandem. Matko je veliki talent, ali i veliki radnik. On već sada nije u samom svjetskom teniskom vrhu isključivo zbog nemogućnosti financiranja jer je apsolutno cijeli teret financiranja pao na leđa njegovih roditelja. Njegov otac Željko godinama se financijski iscrpljivao da bi Matko uspio. Klub, nažalost ništa nije mogao pomagati, a čak su se i neki lokalni moćnici trudili da mu onemoguće sportski razvoj što je nevjerojatno. Ja sam uvjeren da će uspjeti u Americi i od srca mu želim svu sreću – zaključuje Popadić.