Informatika i kompjuterizacija posljednjih je 15-ak godina doživjela neviđenu ekspanziju. S novim, informatičkim dobom najteže se nose osobe treće životne dobi koje u svom radnom vijeku nisu imale mogućnost rada s naprednim računalima i programima. Ipak, u Bjelovaru ima mnogo umirovljenika koji su u trećoj životnoj dobi odlučili upisati tečaj informatike, a jedni od njih su supružnici Branka i Vlajko Vukšić.

-Kada smo bili mladi nije bilo Interneta niti svega što danas postoji. Nije bilo ni telefona bez žice, a kamo li ovakvih modernih mobitela stoga nismo imali ni priliku učiti nešto o tome – započinje Branka Vukšić. Dodaje da imaju dva sina koji su završili informatiku u Varaždinu, ali da za vrijeme njihovog studiranja nisu imali vremena da uz njih nešto nauče o informatici.
-Naši sinovi sada žive u inozemstvu. Jedan je u Danskoj, a drugi u Berlinu i naravno da imamo želju da ih što češće vidimo i čujemo stoga smo morali naučiti koristiti Skype. Kada smo to savladali shvatili smo da želimo još mnogo toga raditi na računalu i budući da smo umirovljenici i imamo vremena odlučili smo upisati tečaj informatike – pojašnjava Vukšić. Također kaže da se sada zna služiti tabletom i da svako jutro prelista sve portale koji ju zanimaju.

Aktivni na satu

-Nisam nikada mislila da ću to reći, ali sada si ne mogu zamisliti jutro, a da prvo ne upalim svoj tablet i ne prelistam vijesti – kroz smiješak nam priča Vukušić. Kaže da sa suprugom nakon tečaja kod kuće sve ponove što su naučili tijekom sata. Oduševljeni su tečajem, a puno toga su naučili unatoč godinama jer imaju veliku volju i želju za novim znanjima.
Katica Grđan također je upisala tečaj informatike za umirovljenike i vrlo je zadovoljna predavanjima.
-Imam već neko vrijeme kompjutor, ali na njemu znam samo igrati igrice. Sada su mi te igrice već dosadile stoga sam odlučila upisati tečaj da mogu još nešto dodatno znati raditi na kompjuteru – pojašnjava Grđan i kaže da je i ranije željela upisati tečaj, ali zbog obveza nije mogla.
-Puno toga sam već naučila. Pozorno pratim predavača i onda ta nova znanja primjenjujem kod kuće. Sada ću kada nešto naučim moći i sa svojim unukom provoditi vrijeme za računalom – zaključuje Grđan.

Aktivno sudjeluju

Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Slobodan Kaličanin voditelj je informatičkog tečaja za umirovljenike.
-Iako sam ravnatelj i imam mnogo obveza odlučio sam voditi i tečaj informatike za umirovljenike. Nisam htio da nam to propadne jer je postojao velik broj zainteresiranih. Trebalo nam je dosta vremena da se organiziramo, ali moram reći da su naši umirovljenici bili izuzetno strpljivi, a sada kada su krenula predavanja su vrlo zainteresirani i s velikim zanimanjem prate predavanje i aktivno sudjeluju na satu – kaže nam Kaličanin. Dodaje da su se mnogi odlučili za tečaj jer im se teško snaći s uređajima koji ih okružuju.
-Tehnologija je otišla u nebesa i nevjerojatne stvari su se dogodile u posljednjem desetljeću i razumijem potrebu starijih osoba da sudjeluju na taj način u ovom modernom dobu – zaključuje Kaličanin.