Premda se uz rad naših općina najčešće vežu infrastrukturni projekti koji su unatoč dosadašnjim ulaganjima i dalje u žiži zanimanja načelnika i žitelja, djelokrug njihova rada seže izvan ovih okvira, što potvrđuje i primjer trogodišnjeg postojanja Tamburaške škole u Štefanju koju je do sada završilo oko 50 mladih polaznika. Škola je osnovana pri mjesnom Tamburaškom društvu, i to na incijativu Milana Novakovića iz sastava „Štefanjska zvona“, koja je naišla na razumijevanje i u osnovnoj školi iz koje se „regrutiraju“ mladi polaznici. Ideja učenja djece dijelu glazbene kulture podržana je i u Općini, pa će tako načelnik Ivo Emić potvrditi kako je iz proračuna izdvojen novac na nabavku starih instrumenata i njihovu obnovu, što je bio prvi potez u realizaciji ove hvale vrijedne zamisli.

-Prepoznali smo vrijednost osnivanja škole i njen rad pomažemo u okvirima naših mogućnosti, čime smo u našoj općini uveli i nove sadržaje namijenjene mlađem uzrastu – kaže Emić.
Koliko je ovaj izvorni instrument popularan potvrđuje i voditelj Novaković podatkom da je u školi trenutno šest polaznika starijeg uzrasta i desetak mališana od drugog do četvrtog razreda osnovne škole.
-Zadovoljni smo odazivom učenika kojih je iz godine u godine sve više, ali riječ je pretežito o dječacima, dok djevojčice ne pokazuju previše zanimanja za učenje tamburice. Pri tome, ova starija skupina polaznika već može nastupati samostalno, dok je nižim uzrastima najveća nagrada pojavljivanje na tradicionalnoj „Štefanjskoj tamburijadi“ koja se već punih osam godina održava svake prve nedjelje u kolovozu – kaže Novaković.