Potvrdi li Visoki trgovački sud presudu Trgovačkog suda u Bjelovaru, Općina Kapela mogla bi dodatno ”podebljati” vlastiti općinski proračun za više od 110 tisuća kuna. Naime, zahvaljujući nedavnoj odluci bjelovarskog suda, Općina je dobila sudski spor protiv Uniqa osiguranja i Marijana Malčića, vlasnika obrta šumarstvo i sječa drva “Quercus” sa sjedištem nedaleko Dugog Sela zbog slučaja koji datira iz 2014. godine.

Asfalt star nekoliko mjeseci

Općina Kapela na čelu s načelnikom Danijelom Kovačecom tužila je spomenute tvrdeći da su djelatnici Malčićevog poduzeća 26. ožujka 2014. godine, nakon obavljenih šumskih radova na području općine, lancima koji su bili pričvršćeni na traktorske kotače uništili površinu novoasfaltirane ceste na potezu od Visova do Pavlin Kloštra dugoj gotovo dva kilometra. Radilo se o tri John Deere traktora koje je nakon prolaska dotičnom trasom zaustavila policija, a sve po dojavi načelnika Kovačeca koji im je, nakon što je doznao za štetu, automobilom prepriječio put nadomak Visova i zadržao do dolaska policije. U svom iskazu posvjedočio je kako traktori nisu imali registarske oznake, kao i da je asfalt u to vrijeme bio star samo nekoliko mjeseci.

Odšteta viša od 110 tisuća kuna
Nakon iskaza svjedoka i izvođenja dokaza, Trgovački sud je utvrdio kako su traktori u vlasništvu spomenutog poduzetnika zaista napravili opisanu štetu. Iako nisu bili registrirani, sud je utvrdio kako su traktori u vrijeme kada je šteta nastala bili osigurani kod Uniqa osiguranja po polici osiguranja od opće odgovornosti te dodatnih izvora opasnosti. Tako su osiguranje i spomenuti poduzetnik zbog nastale štete Općini Kapela isplatiti odštetu u visini od 110.261,25 kuna sa zateznim kamatama. Unatoč dosta visokom iznosu koji joj je dodijeljen, ni Općina se iz spora nije izvukla neokrznuta. Naime, kako su prvotno za naknadu štete potraživali 315 tisuća kuna, a tijekom postupka povukli tužbu za iznos od 201 tisuću kuna, u sporu su uspjeli tek s 35 posto naspram 65 u korist tuženog poduzetnika i osiguranja. Nakon prijeboja parničnog troška, Općina tuženom poduzetniku mora naknaditi njegov parnični trošak u iznosu od 17 tisuća kuna, a osiguranju trošak u iznosu od 25 tisuća kuna.