Gradski muzej Bjelovar čuva mnoge vrijedne povijesne predmet za koje šira javnost ne zna da ondje uopće postoje i brižljivo se čuvaju od zaborava i propadanja. Jedan takav rijedak vojni artefakt nesumnjivo je stotinu godina staro oružje koje datira iz Prvog svjetskog rata. Riječ je o teškoj strojnici njemačke proizvodnje Maschinengewehr 08 koja je ipak poznatija pod brojem MG 08 koji inače označuje 1908., godinu kada je strojnica postala dijelom standardne vojne opreme.

Najkrvoločnije oružje

-Riječ je o vrlo zanimljivom muzejskom predmetu koji je bio karakteristično oružje Prvog svjetskog rata. Koristila ga je prije svega njemačka, a potom i austrougarska vojska. Strojnice takvog tipa bile su jedne od najkrvoločnijih oružja u tom ratu pred koje su deseci tisuća vojnika na tisućama kilometara dugim bojišnicama jurišali, ne znajući da će im to biti posljednji juriš. Njihove cijevi uglavnom su bile podešene u visini nogu nadolazećih vojnika. Oni koji nisu poginuli od njihovog metka bili su osakaćeni. Prvi svjetski rat bio je rat u kojem je tehnologija korištena u ratne svrhe i neki je nisu shvatili dovoljno ozbiljno da bi amortizirali posljedice. Vojni stratezi nisu imali rješenja protiv ovakvo ubojitog stroja, a zbog juriša pred njihove cijevi mnoge vojnike su doslovce otjerali u smrt. Strojnica je kalibra 7,92 milimetra, ima vodeno hlađenje, domet do dva kilometra, u razmacima puca od 20 do 600 metaka, a sa postoljem je teži 32 kilograma–kaže Zoran Abramović, kustos i voditelj Zbirke oružja, vojne opreme i militarija u Gradskom muzeju.

Stara Filipović vojarna

Zanimljivo da Gradski muzeju čuva ne jednu, već dvije takve strojnice. No jedna je u nešto lošijem stanju i potrebno joj je dotjerivanje. Onu koja je gotovo savršeno očuvana javnost će moći vidjeti na skoroj izložbi povodom 260. godina Grada Bjelovara. Strojnica će biti izložena u posebnoj sobi, kaže Abramović, kao sjećanje na vojnike s ovih prostora koji su ratovali u 20. stoljeću pa sve do slavnog Domovinskog rata.

-Ta strojnica biti će jedan bitan segment vojne izložbe i pozivamo sve građane da ju dođu izbliza pogledati. Pretpostavka je da se strojnica nekoć nalazila u Filipović vojarni, na mjestu današnje zgrade u Franjevačkoj ulici, preko puta današnje bolnice. Strojnica je završila u muzeju i dobro je očuvana. Možda zato jer nije bila toliko korištena na ratištu–smatra Abramović.