Ljudi nisu zaboravili pripremati zimnicu i taj se običaj održao, iako danas doista možete sve kupiti u trgovini. Ali to je mačak u vreći jer ne znate od kuda je ta roba došla– kaže Mira Cug, koja se na svom OPG-u Narti primarno bavi uzgojem aronije

Dimljenje, sušenje, kiseljenje, soljenje, stavljanje u mast, steriliziranje, pasteriziranje, šećerenje, želiranje, brojne su metode konzerviranja hrane, ali pod pojmom zimnica podrazumijeva se prirodno konzerviranje namirnica, samo uz dodatak šećera, octa ili soli, bez umjetnih dodataka. Nekada je zimnica bila potreba jer u zimsko doba ljudima nije bilo dostupno svježe voće i povrće, no danas su trgovine pune tijekom cijele godine i sve se može kupiti. Nema potrebe za skladištenjem povrća kod kuće, no svejedno navika spravljanja zimnice nije nestala.
Želja umjesto potrebe
-Naravno da nije isto, jer kad nešto napravite kod kuće onda dobro znadete što jedete i da u toj hrani nema ”kemije”. Sve je prirodno, sve je iz naših vrtova i pripremljeno na starinske načine. Ljudi nisu zaboravili pripremati zimnicu i taj se običaj održao iako danas doista možete sve kupiti u trgovini. Ali to je mačak u vreći jer ne znate od kuda je ta roba došla i na koji je način konzervirana – kaže Mira Cug, koja se na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Narti primarno bavi uzgojem aronije u ekološkom režimu i pripravlja razne prerađevine od ljekovite biljke.
A, za takve proizvode kupaca uvijek ima, pa tako i za tradicionalne zimnice koje se ovih dana mogu pronaći na tržnicama i raznim sajmovima.
-Ako objektivno pogledamo i primjerice džem od aronije je jedna vrsta zimnice jer se može jesti tijekom cijele zime. No, ja sam primjerice uz aroniju miješala i rajčicu baš za zimnicu i dobijete izvanrednu kombinaciju okusa – kaže Mira Cug koja se od 2011. godine bavi ekološkim uzgojem 1300 sadnica aronije čije plodove prerađuje u matični sok aronije, a od ostatka, odnosno prešavine koje suše u sušari proizvodi čajeve. Od bobica se spravljaju džemove od čiste aronije ili u kombinaciji sa šljivama i jabukama.
OPG nude provjerenu robu
U svakom poslu postoje tajne pa tako i za zimnicu svatko ima svoje načine i sastojke koji će dati najbolje rezultate i neodoljive okuse. Krastavci, paprika ili turšija pripravljeni na kućnom pragu i spremljeni u staklenke nešto su sasvim drugo od konzerviranog povrća iz velikih trgovačkih lanaca. Stoga ne čudi da ima kupaca za zimnicu jer se ovih dana više nego ikad pokazuje vrijednost proizvoda koji su napravljeni na ekološki način iz provjerenih izvora.
-Kako sam u tom poslu s aronijom svjedočila sam primjeru kako se svašta pokušava prodati pod autohtonu aroniju jer je u jednu prešaonu došao šleper iz Poljske pun GMO aronije. Stoga je sasvim jasno da se treba okrenuti proizvodima sa OPG-ova koji su povrh svega i pod stalnim inspekcijskim nadzorom i provjereno nude povrće domaćeg porijekla- napominje Mira Cug.
Prvi sajam zimnice
Da se o zimnici kao o ravnopravnom proizvodu svim drugim poljoprivrednim proizvodima sve više razmišlja svjedoči i I. Sajam zimnice i Izložba autohtonih proizvoda koja će se održavati od 16. do 18. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Na Sajmu će se predstaviti 77 izlagača i mladih poljoprivrednika iz svih hrvatskih županija, a iz Bjelovarasko – bilgorske će svoje proizvode predstaviti OPG Mire Cug iz Narte. Cilj manifestacije je okupiti proizvođače iz svih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se povezuju s pojmom ”zimnica”, te im omogućiti prodaju i direktno povezivanje s potrošačima, te oživjeti spravljanje zimnice koja na hrvatskim prostorima ima dugu tradiciju.