Bjelovarska bolnica nije se našla među 12 hrvatskih bolnica kojima je jučer osigurano više od pola milijarde bespovratnih kuna iz EU fondova, namijenjenih poboljšanju isplativnosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama. Stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije vijest su dočekali s nevjericom, tim više što prema tvrdnjama župana Damira Bajsa samo bjelovarska i sisačka bolnica već sada imaju ishođene građevinske dozvole te, simbolički rečeno, već sutra mogu započeti građevinske radove.

Predali zahtjev prije dva mjeseca

– Županija i Opća bolnica Bjelovar napravili su građevnu dokumentaciju potrebnu za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar još prije nekoliko godina. Pretprošla Vlada je raspisala natječaj iskorištavanje europskih sredstava koja bi bila dovoljna za gradnju nove zgrade. Model je tada bio, a i još uvijek je na snazi, da mi iskoristimo dio europskog novca za financiranje gradnje u onoj mjeri što se može financirati, a to je iznos od 100 milijuna kuna, dok ostatak bi nosila Županija. Nakon toga natječaj je poništen, a ja sam se kao župan oglasio i imali smo razgovor s bivšim ministrom. Temeljem tog razgovora, samo dvije bolnice, među kojima je i naša, imaju pravo javiti se na dva natječaja, što znači da ukupno možemo povući 70 milijuna kuna. Zahtjev smo prije dva mjeseca predali Ministarstvu zdravstva. Ja sam bio i s aktualnim ministrom zdravstva, ministricom regionalnog razvoja, ali i premijerom i oni su upoznati s našom situacijom. Nama je bitno da kada dođe odobrenje, da se odobri ukupni iznos od 70 milijuna kuna jer to je jedino potrebno i logično. Kada govorimo o bolnicama u Hrvatskoj jedino bolnica u Bjelovaru i Sisku imaju građevnu dozvolu. Odobrenja koja će biti danas dana su dana na temelju idejnih rješenja, odnosno na temelju želja što bi se trebalo graditi dok smo mi uložili više od 5,5 milijuna kuna kako bismo počeli graditi. Mi želimo da se odobri ukupno 70 milijuna kuna jer jedino tako ćemo moći pokriti iznos od 160 milijuna kuna. Mi smo spremni pričekati kako bi nam odobrili iznos od 70 milijuna kuna, a jedino mi možemo odmah krenuti u gradnju, dok će ostali čekati dvije do tri godine dok ne dobiju građevne dozvole. Ja se uzdam u obećanja koja su dana od ministra i premijera, jer mi tražimo da nam se odobre sredstva od Europske unije – izjavio je župan Damir Bajs.

Rat priopćenjima

Vijest je komentirao i predsjednik županijskog HDZ-a Miro Totgergeli koji je izrazio „duboku zabrinutost zbog činjenice da se bjelovarska Opća bolnica još uvijek nije prijavila na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU“. No, sudeći prema ubrzo pristiglim demantijima iz Opće bolnice i Razvojne agencije BBŽ, taj se propust nije dogodio.
– Slobodni smo naznačiti da je bolnica kao prijavitelj projekta gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar prijavila prije dva mjeseca sukladno uvjetima natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, javili su iz OB Bjelovar dodavši kako su u tijeki intenzivni pregovori s Ministarstvom zdravstva kako bi dobili svih 70 milijuna kuna.
– Ne želimo doći u situaciju poput drugih bolnica u Hrvatskoj kojima su odobrena manja sredstva od onih koja su tražili – upozorava ravnatelj dr. Ali Allouch.