Da ljudskoj zloći i pakosti nema kraja primjer je najnoviji događaj iz Domankuša, gdje je braći Rodić, doseljenim Hrvatima s Kosova, netko u ponedjeljak prijepodne otrovao dvije ojarene koze, a strepe da će šteta biti i veća jer ne znaju koliko su druge životinje pojele otrova, kažu, umjetnog gnojiva koje zbog slanoće koze i ovce odmah pojedu. Stado od 250 komada ovaca, koza i janjaca na ispašu podno sela toga je dana odveo Stjepan Rodić. Čuvajući stado pomaže braći Jakovu i Robertu koji se bave uzgojem kako bi prehranili obitelji. Da nešto nije u redu primijetio je kada je životinje krenuo prevesti preko ceste.

Prijave policiji

-Kada sam vidio da ova crvena nešto uporno jede, odmah sam poslao pse da ih sve potjeraju prema gore, no već je bilo kasno. Podmetnutu „ureu“ već je i druga pojela. Počele su jaukati i ukočene se prekrenule na zemlju. Ugibale su pred mojim očima. Sve se odigralo u par minuta – kroz suze, uznemirenim glasom priča vidno potreseni Stjepan, pokazujući uz potok nepomična trupla nedužnih životinja. Nedaleko od njih pokazuje hrpice s bijelim kristalima koji nalikuju umjetnom gnojivu, „urei“. Brat Jakov odlučio se obratiti novinarima, jer kaže od policije nikakve vajde. Nije im to prvi put da im netko truje njihove ovce i koze, ali nakon prijave, tvrde, policija se ne trudi čak niti uzeti dokaze.
-Imamo osjećaj kao da jedva čekaju da se s nekim obračunamo, pa da nas mogu odvesti – ljuti se Robert. Sva trojica uvjerena su da im zlo nanosi Vedran Jelčić, iako su, priznaju, svakakve neugodnosti doživljavali i od drugih.
-Nas u tri kuće, tata, stric i drugi stric, imamo 350 rali zemlje, što nema cijelo selo zajedno i oni su zavidni – tvrde braća Rodić. Uvjeravaju nas da njihove životinje samo prelaze preko tuđih njiva, kada ih tjeraju s jedne livade na drugu, i da ako unište čiju ljetinu, štetu uredno podmiruju. Ogorčeni su što policija ništa nije poduzela čak niti kada su susjeda Vedrana zajedno s njima zatekli kako odlaže „ureu“.
-On to smije raditi na vlastitoj njivi i nikome ništa – prepričava Stjepan odgovor policajaca.

Sudski postupci

Prozvani Vedran, koji živi svega par kuća dalje, sve opovrgava.
-Jesam znao tjerati njihove ovce kada uđu u naš tritikal, ali nikada ih nisam trovao. Što bi meni bile životinje krive. Kad nisam nisam, da jesam ja bih lijepo rekao, a spreman sam ići i na detektor laži – brani se Vedran. Kaže da ga ljuti što Rodići nemarno čuvaju svoje životinje i svako malo ih netko od mještana mora tjerati sa svoje zemlje, ali o trovanju, kaže, nema pojma.
-Oni imaju pik na nas jer mi tu imamo žito kod ograde. Stalno su nam puštali koze i ovce i sada misle da sam im ih ja potrovao, a ja uopće nemam veze s time. Već deset godina se vučemo po sudu i nikome ništa za odštetu. Tako su nas napali i za drveće koje smo dolje srušili, a mi smo imali dozvolu za rušenje. Oni su nemogući. Roditelji i djed su još s njima imali problema. Nitko ih u selu ne trpi. Svi im bacaju gnojivo i onda se tuže s onim za koga misle da je kriv. A ja da sam kriv, rekao bih da jesam i gotovo. Ali nešto što nisam, ne mogu mi trpati na leđa. S ove strane nitko ne može imati kukuruz ili žito. Bio je i poljoprivredni inspektor, no nitko ništa ne poduzima. Kada sam tjerao životinje iz tritikala prijetili su mi da će me istući i ispretgati. I onda smo bili na policiji i opet ništa. Za njih valjda zakon ne vrijedi – kaže Vedran.

Slijedi daljnji rad

U Policijskoj upravi Bjelovarsko-bilogorskoj upoznati su sa slučajem. Na naš upit izvješćuju kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je nepoznati počinitelj neutvrđenog dana u Domankušu, na polju zvanom “Drum Domankuš”, posipao više hrpica umjetnog gnojiva “Urea”. Također potvrđuju kako je vlasnik koza 1994. M.R. obilaskom pronašao dvije uginule koze sumnjajući kako su uginule zbog pojedene uree. Vlasnik je, kažu još u PU, upoznat s pravom na pokretanje kaznenog postupka povodom prijedloga u roku od tri mjeseca, a u vezi događaja slijedi daljnji rad.