Dvorac Dioš, jedan od malobrojnih kulturno–povijesnih bisera Bjelovarsko–bilogorske županije nedaleko Končanice u vlasništvu crkvenog reda salezijanaca, nakon nekoliko desetljeća propadanja uskoro bi mogao biti priveden svrsi. Barem se tako nada Slaven Vujić, predsjednik zagrebačkih Senzora, udruge za pomoć djeci s posebnim potrebama koja pate od senzornih poremećaja i uglavnom su preosjetljiva ili neosjetljiva na vanjske podražaje. Naime, Vujić, koji je i sam otac djeteta sa spomenutim poremećajem, ovih je dana na svom osobnom internetskom blogu ”Tata Slaven” objavio kako je zatražio od Salezijanaca da mu dvorac Dioš daju u najam.

Razmišlja kao otac

-Prije nekoliko tjedana ovo je samo bila jedna ideja. U velebnom dvorcu Dioš sedam kilometara od Daruvara, ugledao sam Grad Anđela. Da, to je moj san, moja vizija. To je mjesto gdje ćemo osigurati miran i sadržajan život djeci s teškoćama u razvoju, našim malim anđelima. Kada bih razmišljao samo kao bivši menadžer, ne bi se nikad upustio u ovu misiju. Zatražiti dvorac u dugoročni najam je ozbiljan zahtjev, imajući u vidu procjenu od 1,5 milijuna eura potrebnih za obnovu dvorca. No, ja mogu razmišljati samo kao Tata Slaven i stoga sam ipak stupio pred vijeće Salezijanaca, vlasnika dvorca, sa svojom zamolbom da Dioš postane mjesto na kojem će zaživjeti Grad Anđela. Nakon salezijanskog Sabora, održanog ovog tjedna, postaje izvjesno da bi dvorac Dioš zaista mogao postati dom malih anđela. Radosnu vijest primio sam sinoć, sabornici su odlučili vjerovati u Grad Anđela. Molite sa mnom da se ovaj sud održi i da zaista formaliziramo preuzimanje Dioša–objavio je Vujić na blogu.

Konačna odluka na sabornicima

Hoće li velebni i skupi dvorac Dioš, poznatiji kao ”Marijin dvor”, zaista postati životno okruženje koje će terapeutski djelovati na djecu s poteškoćama u razvoju, upitali smo ekonoma salezijanske provincije don Tihomira Šutala.

-Gospodin Vujić je izrazio želju da mu dvorac damo u najam. No o tome će konačnu odluku donijeti sabornici Hrvatske salezijanske provincije na Provincijalnom saboru koji će završiti koncem svibnja. Ideja nam je dosta zanimljiva s obzirom da se tiče pružanja pomoći djeci, a tim se, između ostalog, bavi i naš red. Tu se postavlja i pitanje obnove dvorca. No pričekajmo do konačne odluke–kazao je don Šutalo.

Cijena, prava sitnica; 1,5 milijuna eura

Inače, salezijanski red dvorac iz 1904. godine poznatiji kao ”Marijin dvor” već godina bezuspješno pokušavaju prodati preko internetskog oglasnika. Cijena je tijekom godina drastično padala, a danas iznosi 11.758,951 kuna, odnosno nešto više od 1,5 milijuna eura. Unatoč nemaloj stambenoj površini i dodatnih 78 tisuća četvornih metara koji okružuju dvorac, problem očito leži u njegovoj dislociranosti od neke veće sredine, kao i činjenici da bi novi vlasnik otprilike isto toliko novca morao uložiti u obnovu dvorca koji je godinama prepuštena propadanju.