Visoka tehnička škola, unatoč silnoj kvadraturi, uspješno se smjestila u samom centru Bjelovara, u dvije zgrade na razmeđi Šimićeve i Ulice Petra Zrinskog. U Bjelovaru je trenutno 600-tinjak što redovnih, što izvanrednih studenata, pa se u posljednje vrijeme sve češće spominje i potreba za organiziranim smještajem. Naime, na VTŠ-u studira oko 25 posto Bjelovarčana, dok ostali na faks putuju iz Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno ostatka Hrvatske. Smještaj studenata dodatno je aktualizirao dovršetak izgradnje učeničkog doma na Poljani dr. Franje Tuđmana, no prema svemu sudeći tamo za njih neće biti mjesta jer su kapaciteti gotovo u potpunosti ispunjeni.
Ipak, u Bjelovaru postoji više nego idealna spavaonica za mnogobrojne studente. Štoviše, nalazi se u centru grada, a i opremljenost je na zavidnom nivou. Pogađate, riječ je u sada već mjesecima praznom Domu učenika u Nazorovoj ulici, istom onom domu iz kojega su učenici krenuli put velike selidbe u sjeverni dio grada.
– Prošlog ljeta napravili smo anketu na uzorku od 126 redovitih studenata koja je pokazala da 74 posto njih uživa podstanarski status. Pri tomu, trošak stanarine za njih 52 veći je od tisuću kuna. S obzirom da smo anketirali otprilike polovicu redovnih studenata, za pretpostaviti je da već sada imamo stotinjak studenata zainteresiranih za smještaj u studentskom domu – poručuje Ante Javor, predsjednik Zbora studenata VTŠa, inače na trećoj godini Mehatronike.
Potreba za studentskim domom tim je veća jer već u listopadu ove godine po prvi puta trebali bi početi studirati informatičari, i to na studiju koji se priprema uz svesrdnu podršku Erste banke. Očekuje se, dakle, da će broj studenata koji bi željeli živjeti u Bjelovaru tijekom studija početi ubrzano rasti.
U Gradu Bjelovaru misle kako je Dom u Nazorovoj idealan za prenamjenu u studentski dom, no kažu i kako još uvijek o tom pitanju nisu razgovarali s nositeljem upravljačkih prava, Bjelovarsko-bilogorskom županijom.
-Ne samo što već postoje spavaonice i što je u centru grada i što ima brojne druge sadržaje poput onih sportskih, ta je zgrada dobra i zbog postojanja kuhinje, pa postoji ideja da se tamo organizira studentska menza. To je naša velika želja, no s našim idejama prvo moramo upoznati predstavnike Županije pod čijom je nadležnošću Dom – pojašnjava Lidija Novosel, zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti.
U Županiji takvu ideju ne odbacuju u potpunosti.
– Smještaj studenata u novom učeničkom domu moguć je tek nakon što se u njega smjeste svi srednjoškolci jer oni imaju prioritet. Po mojim saznanjima, preostalo je mjesta za 15 do 20 studenata i nadamo se da će Ministarstvo prihvatiti tu soluciju. Što se tiče starog učeničkog doma, mi imamo dozvolu Ministarstva turizma koja nam je bila potrebna da hostel. To međutim ne znači da u nekoj budućnosti taj dom ne može postati studentski dom, pogotovo ako za takvo što postoji potreba – poručuje župan Damir Bajs dodajući kako je od ključnog značaja cijena smještaja koja studentima mora biti prihvatljivija od sadašnje. A to pak podrazumijeva ulazak Doma u mrežu resornog ministarstva, za što su pak potrebne određene predradnje. Bjelovarski studenti tako bi u konačnici jednoga dana čak i mogli spavati u samom gradskom centru, no put do toga u ovom trenutku čini se prilično dugačkim i neizvjesnim, iako ne i nemogućim.