Prašina oko ovrha Veterinarske stanice Bjelovar zbog kojih bi stotinu građana moglo ostati bez svojih domova još se uvijek nije slegla, a Zlatko Huseinović, 59–godišnji osnivač Facebook grupe ‘Ovršeni od veterinarske stanice Bjelovar’ kaže kako je to tek početak borbe obespravljenih ovršenika protiv, kako kaže, ‘nepravednog sistema čije regule ubijaju malog čovjeka’.
– Ovaj slučaj je razotkrio organiziranu kriminalnu skupinu koja je toliko umrežena da mali čovjek jednostavno ne može ništa učiniti. No, mi ćemo se boriti protiv tog mita i korupcije. Planiramo osnovati udrugu koja će okupiti sve koji zbog ovrha ostaju bez domova i svi zajedno ćemo djelovati. Ako će biti potrebno, pravdu ćemo potražiti na sudu za ljudska prava u Strasbourgu – odlučan je Huseinović.
Ovrha za 125 kuna
Upravo je Huseinović jedan od onih građana koji je zamalo ostao bez kuće i to zbog duga koji je prvotno iznosio tek 125 kuna.
– Veterinarka je uletjela u dvorište i rekla da mora cijepiti psa ili ću u suprotnom dobiti kaznu. Rekao sam da sam nezaposlen i da nemam odakle platiti račun, a ona je na to kazala da platim kada budem imao novca. Psa su nam cijepili 2011. i 2012. godine, da bi ubrzo jedan račun bio ispostavljen na moje ime, a drugi na suprugu Anu – priča Huseinović. Njegova supruga je, nastavlja, dug koji je u međuvremenu narastao na 1.800 kuna nekako uspjela platiti, dok njemu ostaje još jedna rata od 377 kuna.
– Moj dug je premašio 2.000 kuna, a odvjetnica Vesna Jakovljević koja zastupa Veterinarsku stanicu i koja me ovršila u međuvremenu se upisala na moju kuću. Kada sam je posjetio u društvu svog odvjetnika, jedva je pristala da mi dopusti da dug podmirim na šest rata. Kada platim još jednu ratu, obećano mi je da će ovrha biti obustavljena i da će mi kuća biti vraćena – kaže Huseinović.
‘Čisti lopovluk’
Premda je na korak da spasi svoj dom, kaže, zabrinut je zbog onih sugrađana koji u tomu neće uspjeti.
– Deseci ovršenih kontaktiraju me preko Facebook grupe, no ima starih bakica koje to ne mogu, koje čak nemaju ni telefon, uopće ne znaju da će zbog smiješnog duga ostati bez kuće. Do takvih treba doprijeti i pomoći im. Na koncu, svi mi ovršeni priznajemo svoj dug za cijepljenje pasa i spremni smo ga podmiriti. No, dug i kamata moraju biti realni, a ne da plaćamo 10 ili 20 puta veći iznos. To je onda čisti lopovluk. Tu ne mislim na Veterinarsku stanicu, već na odvjetnike i sudstvo koji na kamatama i ostalim taksama zgrću veliki novac – smatra Huseinović.
Ostaje bez jedinog doma?
Primjera ovršenih građana zbog stotinjak kuna ima na desetke, možda i na stotine. No, vjerojatno najbizarniji slučaj je onaj Franje Virovca iz Kovačevca nedaleko Rovišća. Teško pokretni muškarac koji preživljava od socijalne pomoći mogao bi ostati bez svog doma već 13. siječnja iduće godine kada je pred Općinskim sudom u Bjelovaru. Tada je, naime, zakazana javna dražba njegove skromne klijeti od 12 četvornih metara.
– Prije 11 godina u vinogradu našao sam dva psa koja sam udomio. Stigli su veterinari i rekli da se psi moraju cijepiti. Potom je stigla ovrha na pokretnine, no nitko se nije pojavio. Sad sam dužan valjda tri tisuće kuna i ide mi ovrha na nekretninu koju je netko procijenio na nekoliko tisuća kuna. Ovo mi je jedini dom i drugog nemam. Što ću kada izgubim kuću, živjeti na cesti – pita se Virovec.
U velikom problemu je i Stjepan Dekalić iz Gornjih Plavnica. Dao je cijepiti tri kokoši i obaviti deratizaciju na svom imanju. Tvrdi da mu se više nitko iz Veterinarske stanice nije javio, a dug otprije 12 godina koji je bio manji od 200 kuna, u međuvremenu je narastao na tri tisuće kuna.
– Na primjeru Dekalića vidite što rade o malih ljudi. To je sve lopovluk protiv kojeg ćemo se boriti–najavio je Huseinović.

‘Bez komentara’
U Veterinarskoj stanici Bjelovar uopće nisu željeli komentirati slučaj, već su nas uputili na odvjetnički ured koji ih zastupa. Radio se o poznatoj bjelovarskoj odvjetnici Vesni Jakovljević do čijeg smo komentara bezuspješno pokušali doći u nekoliko navrata. Htjeli smo doznati kako na koji način dug od 125 kuna može višestruko narasti. A stvar je tu vrlo jasna, kaže Huseinović i prilaže dokumente na kojima se vidi trošak odvjetničkih usluga.
– To sve masno naplaćuju. Uz troškove koje morate platiti sudu, morate odvjetnici platiti njezine troškove koje masno naplaćuje – kaže Huseinović.