Premda je miroljubiv i jako poslušan, petogodišnji pas Zen, belgijski kratkodlaki ovčar iz linije ‘malinos’, već godinama odrađuje veliki posao za bjelovarsku policiju. Naime, Zen je istreniran da pronalazi narkotike zbog čega se prometnuo u jednu od najvećih prijetnji dilerima i konzumentima opojnih droga. Zen ima samo jednog vlasnika i izričito sluša samo njegove naredbe, a riječ je o detektivu Mariu, njegovom vodiču s kojim provodi 24 sata na dan i živi kao punopravni član obitelji. Na samo jednu njegovu zapovijed Zen se iz staloženog psa pretvara u iznimno agilni ‘stroj’, uvježban isključivo za pronalaženje droga, što je dokazao tijekom brojnih odlazaka na teren.
-Tijekom 2014. i 2015. godine pas je bio angažiran ukupno 22 puta, od čega je u šest slučajeva pronašao drogu. Uglavnom se radilo o pretragama kuća ili stanova, te pregledima osobnih vozila. Količine koje je otkrio bile su od 0,5 do 120 grama, a uglavnom se radilo o marihuani koja je bila sakrivena na raznim mjestima kao, primjerice, ispod ormara, u prljavom rublju, u unutrašnjosti trosjeda i slično. U drugim akcijama nije sudjelovao jer je službeni pas Zen isključivo za detekciju droga–kažu u PU bjelovarsko–bilogorskoj.
Najveći ‘ulov’ s kojim se policijski pas Zen može pohvaliti bila je akcija koja se odigrala u studenom 2011. godine u Grubišnom Polju kada je otkrio skoro četiri kilograma raznih psihoaktivnih droga najsličnijih ecstasyju. Time se dokazao kao jedan od boljih tragača u državi, a to u njegovom poslu nije mala stvar. Ovaj četvoronožni ljubimac postao je miljenik cijele PU bjelovarsko–bilogorske, a kada jednog dana ode u zasluženu mirovinu, njegov vodič Mario već je najavio kako će ga obavezno zadržati.