Bjelovarski „Komunalac“ tijekom 2014. i 2015. godine građanima Bjelovara besplatno je podijelio 1300 kompostera, a građani koji su ga dobili imaju o tom projektu samo riječi hvale. Potvrđuje nam to i Vesna Špehar iz Bjelovara, koja je i ranije kompostirala sav biljni otpad iz svog obiteljskog domaćinstva u Bjelovaru.

Za kvalitetnije povrće

– Za komposter smo se javili čim smo doznali da je podjela u tijeku, a njime smo jako zadovoljni. Stavljamo sve otpatke osim mesa. Kompost koji tako nastaje tijekom cijele godine, u proljeće uštijavamo u vrt, a rezultat je razno povrće i rajčice kojima se posebice ponosimo – priča nam Vesna Špehar.
Kompostirati se mogu gotovo svi ostaci bilja iz vrta i okućnice, kao i suho lišće, manje grančice te biootpad iz kuhinje, kao što su kore voća i povrća, kore jajeta, vrećice čaja, talog od kave i slično. Uz komposter građani su dobili i osnovne upute za kompostiranje.
Za sve građane koji još nemaju komposter, a željeli bi ga imati dobra vijest stiže iz bjelovarskog „Komunalca“, koji će ove godine nastaviti s besplatnom podjelom na području Grada Bjelovara.

Nove količine

-Komposteri su nabavljeni u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a iako je planirana kupnja i u 2016. godini, Fond na koncu ipak nije raspisao natječaj za nabavu. Planirano je da se nabavi i podijeli 500 komada kompostera i ove godine – otkriva nam Josipa Grubić Đođo, referentica za zaštitu okoliša i edukaciju bjelovarskog „Komunalca“.
Građani će, kako saznajemo, biti obaviješteni na vrijeme o podjeli, kao i uvjetima za dodjelu te će se moći prijaviti kako bi dobili svoj besplatni primjerak.