Koliko ste puta odustali od kupovine zbog dosadnog trgovca, velike gužve na tržnici ili u trgovačkom centru? Koliko puta ste doživjeli da je se cijena istaknuta na proizvodu razlikuje od cijene na blagajni? Ni jednu od ovih neugodnosti nećete doživjeti u slučaju da se odlučite kupiti povrće ili voće na štandu obitelji Bačak u Velikom Trojstvu, koji su postavili ispred svoje kuće. Vjerovali ili ne, ova obitelj odlučila je vjerovati svojim kupcima tako što na prodajni štand nije postavila–prodavača! Da, dobro ste pročitali. Na uredno složenoj paprici, rajčici. Luku ili nekom drugom povrću ili viću jasno su istaknute cijene, ali nigdje nema prodavača. Vjerujući u ljudsko poštenje prepustili su kupcima da sami na postavljenoj vagi izvažu robu i novac pošteno ostave u plastičnoj posudi koja se nalazi na štandu.
-Na ideju ‘poštenog’ štanda došao je otac. Sve do poslijepodnevnih sati kod kuće nema nikoga. Otac i majka rade, a sestra i ja smo u školi, pa nitko od nas ne može biti kod štanda i prodavati. Otac je jednostavno odlučio na štand postaviti povrće i voće, istaknuti cijenu i vjerovati kupcima- iskren je Marko, sin vlasnika OPG–a Gorana Bačka.
Nisu požalili
Na pitanje isplati li se u današnjim vremenima izlagati riziku da netko pokrade voće i povrće ili, pak, novac iz posude, Markova majka Jasmina kaže kako se–isplati!
-Štand uredno funkcionira već mjesec dana bez prodavača i mogu reći kako nismo požalili ni jednog jedinog dana. Kada stignem s posla, u posudi uredno nađem novac koji uglavnom odgovara cijeni kupljene robe. Jest da možda netko uzme papriku ili paradajz više, ali to je zaista zanemarivo. Premda smo na početku bili mrvicu skeptični, iznenadili smo se koliko su kupci pošteni. Naš štand zaista radi sam. Zarada je nešto bolja u danima vikenda, dok preko tjedna nema toliko prometa. No, u svakom slučaju smo zadovoljni–kaže Jasmina Bačak. Povrće i voće preko noći pokupe sa štanda i spreme u posebnu prostoriju, a u jutarnjim satima već pripreme svježe za nove kupce.
Gotovo je nevjerojatno da postoje ljudi koji toliko vjeruju ljudima, a još je nevjerojatnije da slučajni kupci pošteno ostave novac za robu koju su sami uzeli.