Među službama koje u svojim podacima na kraju godine priželjkuju smanjenje posla su i vatrogasci, ali ne zato da bi manje radili, već zbog činjenice da su požari, njihove posljedice ili pak ugroženi životi ipak poželjniji u donjem dijelu crne statističke ljestvice. Tako i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Bjelovara bilježe optimistične podatke, jer je broj lanjskih intervencija u odnosu na 2105. prema riječima zamjenika zapovjednika JVP-a Zdravka Kozlika za 16 posto manji.

Neispravni dimnjaci

-Tijekom prošle godine bilježimo 102 intervencije od čega 95 na području Bjelovara i naselja, te sedam u okolnim općinama. Najveći broj, 51, odnosi se na gašenje požara, pri čemu prednjače dimovodni kanali (13), stambeni objekti (11) i otvoreni prostori, uključujući i četiri gašenja požara na motornim vozilima. Ukupnoj brojci valja dodati i 45 tehničkih intervencija na spašavanju unesrećenih iz vozila te, što je prošlogodišnja posebnost, uklanjanje gnijezda stršljenova. Godinu dana ranije, pripadnici naše postrojbe su izlazili na teren u 122 slučaja, ali i ta se brojka uklapa u godišnji standard koji se kreće u rasponu od 100 do 150 intervencija, na što najviše utječu elementarne nepogode koje na našem području nisu bile posebice izražene – kaže Kozlik.

Najveći požari

Među najvećim požarima svojim opsegom, ali i pričinjenom štetom, Kozlik ističe one u Malom Korenovu i Prgomelju, u čijem je gašenju potvrđena dobra koordinacija mjesnih DVD-a, ali i drugih javnih službi.
-U Malom Korenovu je buknulo 270 bala sijena, a vatra je ugašena uz pomoć DVD-a i Komunalca koji je osigurao radni stroj bez kojeg bi teško obuzdali vatrenu stihiju, dok je u Prgomelju nakon udara groma izbio požar na gospodarskim zgradama koji smo također ugasili uz pomoć domaćih vatrogasaca. To su ujedno i požari s najvećim materijalnim štetama – dodaje.
Godišnji izvještaj uz ostalo donosi i podatke o smanjenju broja spašavanja kućnih ljubimaca, ali i samo jednoj lažnoj dojavi, što ponajprije treba pripisati službi 112 koja „filtrira“ pozive i tek potom odlučuje o uzbunjivanju.