O ishodu nadolazećih lokalnih izbora ovisit će provođenje mnogobrojnih projekata važnih za naše općine i gradove, a realizacija nekolicine velikih očekuje se i na garešničkom području. Jedan od najznačajnijih svakako je izgradnja akumulacijskog jezera Kapelica – Kaniška Iva, najavljena još 2009. godine, kao sastavni dio Nacionalnog programa za navodnjavanje. Od tada do danas Grad Garešnica poduzeo je sve korake koji su bili u njegovoj nadležnosti kako bi se stvorili uvjeti za realizaciju ove, za lokalne poljoprivrednike iznimno važne gospodarske priče. Odrađene su tako potrebn e izmjene prostornih planova Grada i Županije, obavljena su nužna ispitivanja tla, nađeno idealno mjesto za branu, u suradnji s IGH provedena studija izvodljivosti te niz drugih radnji.

Idejno rješenje

-Grad Garešnica učinio je sve u svojoj nadlženosti. Sad je na potezu Županija koja treba izraditi idejno rješenje ovoga projekta. Nakon toga bi se, ako bude političke volje, trebalo krenuti s izradom glavnog projekta te, konačno, izgradnjom akumulacije – pojašnjava obnašatelj dužnosti gradonačelnika Tomislav Anđal. Iako je u ovom trenutku teško predvidjeti točnu vrijednost investicije, sigurno je da ona neće biti manja od 20 milijuna kuna, no dobra vijest je da postoji mogućnost 100-postotnog financiranja iz EU fondova. Ovoj investiciji najviše se vesele domaći poljorivrednici za koje ona znači smanjenje troškova proizvodnje i bezbrižnije iščekivanje uroda.

Manji troškovi

-Akumulacija će od velike važnosti biti prvenstveno za manje proizvođače povrća na tom području. Mnogi od njih do sada su se s nestašicama vode i sušama borili na različite načine, kopajući arteške bunare, dovozeći vodu u cisternama s obližnjih potoka i sl. Koristeći sustav navodnjavanja, više ne bi trebali imati takvih problema – kaže Anđal, dodajući kako bi voda iz akumulacije za poljoprivrednike bila dvostruko jeftinija od one koju trenutno plaćaju za onu iz gradskog vodovoda.
Inače, garešničko akumulacijsko jezero trebalo bi biti jedno od većih u Hrvatskoj, volumena od oko 600 tisuća kubika vode, s priljevom od 4,7 milijuna kubika vode godišnje. Dostatne su to količine za navodnjavanje više od 400 hektara zemljišta. To, kaže obnašatelj dužnosti gradonačelnika, za nekoliko puta premašuje trenutne potrebe, tako da bi nakon izgradnje jezera garešnički poljoprivrednici doista trebali mirno spavati.