Ukupno 330 obitelji slabijeg imovinskog statusa ovih dana je dobilo pomoć u vidu školskih paketa, nove obuće i odjeće za ukupno 400–tinjak osnovnoškolaca. Nastavak je to hvalevrijednog programa pod nazivom “Pomoć u školskom priboru, novoj odjeći i obući” u organizaciji bjelovarskog Gradskog društva Crvenog križa. Program koji je inače jedinstven u državi, ove je godine vrijedan 130 tisuća kuna, a provodi se već devetu godinu zaredom u suradnji s deset osnovnih škola s bjelovarskog područja.
Bonovi s popustom
Konkretno, za pomoć u školskom priboru Crveni križ je osigurao 60 tisuća kuna, za novu obuću 40, a za odjeću 30 tisuća kuna, što je iznos koji u konačnici odgovara iznosim koje je Crveni križ osiguravao proteklih godina, izuzev 2015. kada je uz financijsku potporu Ministarstva socijalne skrbi spomenutim Programom bilo obuhvaćeno 600 učenika. Uz predočenje bona Crvenog križa, roditelji mališana su pomoć u novoj obući i odjeći mogli preuzeti u pet trgovina s kojima su unaprijed sklopljeni ugovori o popustima. Ukupno 220 potrebitih obitelji primilo je 410 paketa školskog pribora i toliko pari nove obuće, dok je pomoć u vrijednosnom bonu do 300 kuna za novu odjeću primilo 110 obitelji.
-Imam petero djece koja pohađaju školu. Supruzi i meni nije nimalo lako financirati sve njihove potrebe za obrazovanjem. Dvije djevojke idu u srednju školu, dok sin i dvije curice pohađaju osnovnu školu. Za troje naših osnovnoškolaca smo dobili smo tri paketa školskog pribora od kojih je svaki vrijedan 150 kuna. Da nam Crveni križ nije izašao u susret, morao bih posuditi taj novac i onda ga kasnije nekako vratiti. To je vrlo teško jer sam, nažalost, već duže vrijeme nezaposlen. No, naši osnovnoškolci su marljivi pa nam je zbog toga ova teška situacija malo podnošljivija–kazao je Milan Đurđević, jedan od brojnih roditelja koji su ovih dana u Crvenom križu pokupili pakete sa školskim priborom te bonove za odjeću i obuću.
Najugroženije obitelji
Školski pribor sastojao se od bilježnice, drvenih bojica, flomastera, geometrijskog seta, olovke, ljepila, omota, naljepnica, škara, plastelina, šiljila, vodenih bojica, tempera, tehničke olovke i šestara u vrijednosti 150 kuna. Pomoć u novoj odjeći je, pak, predviđena za 100–tinjak obitelji učenik u vidu gornjeg i donjeg dijela trenirke, majice dugog i kratkog rukava, hlača, traperica, jakni, košulja, donjeg rublja i čarapa u vrijednosti od 200 do 300 kuna, ovisno o težini socijalne ugroženosti. Što se tiče ove vrste pomoći, svaka od pet gradskih škola predložila je 12 najugroženijih obitelji, četiri manje škola izabrale su ukupno 32 obitelji, dok je Crveni križ u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb odabrao 20 najugroženijih obitelji. Inače, uvjeti za dobivanje spomenutih pomoći bili su niski prihodi roditelja, nedovoljna opskrbljenost učenika po opažanju razrednika i stručnih suradnika, ometenost u razvoju, teška bolest ili teška invalidnost učenika, odnosno roditelja, a pazilo se da pomoć prime učenici koji stižu iz obitelji s više članova, te onima samohranih, nezaposlenih i radno nesposobnih roditelja.
Moguća i dodatna pomoć
No, opisani Program pomoći neće biti jedini koji Gradsko društvo Crvenog križa ove godine planira provesti na planu pomoći potrebitim učenicima. Ako se ukaže potreba da se pomogne još kojem djetetu, škola može naknadno poslati prijedlog za pomoć. U tom slučaju, napominju iz Crvenog križa, moguća je pomoć u rabljenoj odjeći i obući iz njihovog skladišta.