Velika tragedija potresla je mladi bračni par Mateja i Ivanu Matić, čija je jednoipolgodišnja kći u subotu preminula u Općoj bolnici Bjelovar. Shrvani roditelji u velikoj boli pokušavaju shvatiti zašto njihovog djeteta više nema, a pretpostavljaju kako je kći najvjerojatnije umrla od posljedica virusne upale pluća koju, tvrde, u bolnici nisu liječili na adekvatan način.
– Naša voljena Matea preminula je zbog neadekvatnog liječenja u Općoj bolnici Bjelovar – uvjeren je otac preminule djevojčice.
Dijete otežano disalo
Njihova djevojčica se, objašnjavaju roditelji, razboljela prije otprilike tri tjedna kada su je zbog teškog disanja odvezli u Opću bolnicu.
– Tamošnji pedijatar nas je uputio da RTG uređajem obavimo snimanje srca i pluća. Nalaz je pokazao upalu desnog plućnog krila, a isti liječnik propisao je sedam dana terapija injekcijama. Na kasnijoj kontroli smo doznali da se Matei stanje nešto poboljšalo, ali i dalje je postojala manja upala. Tada joj je propisan antibiotik u vidu sirupa i sirup koji olakšava disanje. Međutim, Mateino stanje se od tih lijekova nije ništa popravilo. Ona je i dalje teško disala pa smo 28. studenog ponovno završili na Odjelu pedijatrije. Pedijatrici koja je bila dežurna požalili smo se da dijete i dalje otežano diše. Molili smo je da nešto učini. Ona je samo pročitala ranije nalaze koji su pokazivali manju upalu i potom djetetu propisala novi lijek. Nakon toga nas je poslala kući sa obrazloženjem da dijete ne može ostati u bolnici jer nema temperaturu – ogorčen je otac.
Uzaludne inhalacije
Njegova supruga Ivana kaže kako su pedijatri njezinoj Matei u tom periodu propisali i inhalacije koje, tvrdi, nisu polučile nikakvog uspjeha.
– Inhalacije nisu pomagale, a to su pokazivale i kontrole na koje smo odlazili. Matea je i dalje otežano disala, a od pedijatara smo čuli da je to samo šlajm. Čak je jedna medicinska sestra komentirala zašto je pedijatar propisao inhalacije koje nisu imale nikakvog učinka, a nakon svake su nas slali kući s djetetom – priča Ivana te dodaje kako je sa suprugom vrhunac agonije doživjela tijekom vikenda.
– U petak smo bili na dječjem dispanzeru jer je Matea bila u vidljivo lošem stanju. Kazali su nam kako je spremna za bolnicu, da bi nam na Odjelu pedijatrije rekli da nema temperature, da se radi samo o šlajmu koji otežava disanje i stoga nema potrebe za hospitalizacijom. Matea čitave te noći nije spavala zbog plača. Oko osam sati ujutro vidjela sam da zaista nije dobro pa sam tražila šogora da nas odmah odveze u bolnicu. Matea je bila jako kritično po primitku. Bila je skroz ledena, a dlanovi i usta su joj počeli plaviti. Spojili su je na aparate, ali otkucaje srca više nisu mogli naći – u suzama se prisjetila Ivana najgoreg dana u svom životu.
Iščekuju nalaz obdukcije
Otac Matej smatra kako su doktori pogriješili što njihovo dijete nisu ostavili na hospitalizaciji.
– U takvom stanju dijete nije smjelo biti pušteno kući, u to sam siguran. Doktorica nam je u kritičnim trenucima rekla da su se upalili srčani mišići pa je očito da se upala cijelo vrijeme širila. Da su u cijelom tom periodu obavljeni neki novi nalazi ili da je dijete prevezeno u Zagreb, vjerujem da bi se tada nešto otkrilo i da bi naša Matea danas bila živa. Dodaje i kako će obdukcija u Zagrebu pokazati od čega je točno preminula njegova kći, a ako nalazi budu upućivali na liječničku pogrešku, kaže kako će tužiti odgovorne za smrt svog djeteta.
-Matej i Ivana, neutješni roditelji pokušavaju shvatiti razloge zbog kojih je preminula njihova jednoipolgodišnja kći (matić smrt dijete)
Bolnica bez komentara
U Općoj bolnici Bjelovar uglavnom vlada šutnja na bilo kakav spomen ovog tragičnog slučaja. Zoran Seleš, ravnatelj bolnice, u telefonskom razgovoru tek je kratko prokomentirao da ne može davati nikakve izjave sve dok ne stignu nalazi obdukcije koji će se ovih dana provesti u Zagrebu.