Premda stanovnici Lijepe naše više od desetljeća uživaju blagodati mira i slobode, čini se kako za hrvatske branitelje mira ni danas nema. Znaju to dobro bivši pripadnici Omega, specijalne jedinice PU bjelovarsko–bilogorske, koji se ovih dana odazivaju na poziv za obavijesne razgovore vezano za događaje koji su se navodno zbili tijekom Domovinskog rata. Kako doznajemo, bivši branitelji pozvani su na obavijesni razgovor kako bi dali svoja saznanja o događaju koji se navodno zbio u okolici Pakracu tijekom 1991. godine, a riječ je o kaznenom djelu ratnog zločina. Neki od pripadnika Omega preneraženi su što se tek danas, 25 godina nakon događaja, moraju pravdati što su branili domovinu.

Kaznena prijava iz Srbije

Iako su okolnosti obavijesnog razgovora tajne, kao i postupanje državnog odvjetništva i policije, posebice kada je riječ o tako teškim i osjetljivim temama kao što je ratni zločin, Bjelovarac Novi neslužbenim kanalima ipak je uspio doći do malo detaljnijih informacija vezanih za cijeli slučaj.

Sve je krenulo, doznajemo, još tijekom lanjske godine kada je jedan muškarac iz Srbije prijavio kazneno djelo ratnog zločina protiv nepoznatog počinitelja za koje tvrdi da se odvilo na pakračkom području u vrijeme Domovinskog rata. Navodno je riječ o pogibiji jedne osobe srpske nacionalnosti koja se tijekom borbi naših momaka za oslobođenje pakračkog područja našla u redovima srpsko–četničkog agresor. Šibani stravičnom vatrom iz pješačkog naoružanja, hrabri pripadnici bjelovarskih Omega pokušavali su probiti neprijateljski obruč koji se sve više stezao oko Pakraca koji je u to vrijeme doslovce bio na koljenima i samo je bilo pitanje trenutka kada će pasti u neprijateljske ruke. U akciji su sudjelovali pripadnici bjelovarskih Omega koji su probijali obruč, a u borbenim djelovanjima je navodno stradala i osoba koja se spominje u kaznenoj prijavi. Ona je, podsjetimo, podignuta protiv nepoznatog počinitelja, što znači da je eventualni krivac za navodni zločin još uvijek nepoznat.

Iskazi u bjelovarskoj policiji
Upravo pozivajući ovih dana na informativni razgovor bivše pripadnike bjelovarskih Omega, policijski istražitelji po nalogu Županijskog državnog odvjetništva pokušavaju otkriti ima li ikakve istine u toj kaznenoj prijavi. S obzirom da se radi o Pakracu, činjenica je da pravosudnu nadležnost nad tim teritorijem ima ŽDO u Bjelovaru. Međutim, od njih nismo uspjeli doznati vode li oni zaista istragu vezanu za cijeli slučaj ili je glavnu riječ preuzelo neko drugo državno odvjetništvo. Doznajemo i kako ispitivanja navodno obavljaju djelatnici Policijske postaje Požega, odnosno djelatnici PU požeško–slavonske, a Omegama je situacija ”olakšana” tako što nisu morali putovati u Požegu, već su svoja saznanja o događajima koji su se odvijala tijekom 1991. godine iskazivali i još uvijek iskazuju u zgradi PU bjelovarsko–bilogorske u Paljetkovoj ulici. Hamdija Mašinović, zapovjednik jedinice Omege, u telefonskom razgovoru nije želio komentirati slučaj, dok je Josip Trogrlić, zapovjednik druge satnije te Jedinice samo potvrdio kako je bio pozvan na obavijesni razgovor u policiju.

Policija: Postupamo na zahtjev PU požeško–slavonske

Na naš upit vezano za opisani slučaj očitovali su se iz PU bjelovarsko–bilogorske kratkim priopćenjem čime su potvrdili kako provode istragu vezanu za kazneno djelo ratnog zločina.
-Možemo vas obavijestiti da PU bjelovarsko-bilogorska trenutno u predmetu koji se odnosi na kazneno djelo ratnog zločina postupa temeljem zahtjeva PU požeško–slavonske tako da ne možemo iznositi druge informacije. Za druge informacije obratite se nadležnoj PU–stoji u njihovom priopćenju.