Ovih dana mladi bjelovarski pjesnik Slaven Klobučar broji točno dvije godine od promocije svoje druge zbirke “Uspomena od sjećanja”. Čak 13 je godina prošlo između njegova prvijenca “Amfora” i te zbirke. No, na treću, otkriva nam, ipak nećemo morati tako dugo čekati. Materijala već sad ima dovoljno, a nada se kako će nove pjesme, ukoričene, svjetlo dana ugledati do kraja ove godine.

Sve je manje pjesnika

-Nova zbirka bit će na neki način zaokret u mojoj poeziji. “Uspomena od sjećanja” predstavljala je prijelaz iz dječačkog u svijet odraslih, dok će zbirka koju pripremam biti još ozbiljnija, u njoj progovaram o nekim malo težim temama – priča nam mladi umjetnik, jedan od rijetkih mlađih ovdašnjih pjesnika. Na žalost, poezija je književni izričaj koji ima sve manje poklonika pa i nema puno pjesnika koji objavljuju svoje radove. No, Klobučar vjeruje kako je to nužno.
-Istina, poezija je, baš kao i cjelokupna kultura, siroče koje hoda po svijetu u nadi da će mu netko uputiti koju lijepu riječ. Malo ljudi voli poeziju, to jednostavno imate ili nemate u sebi. No, koliko je slab interes, najbolje dokazuje podatak kako se zbirke često povlače s polica knjižnica u depoe. Ipak, mislim da svatko tko misli da ima nešto pametno za reći, treba pisati – vjeruje Klobučar. A to treba, kaže, činiti svakodnevno.
-Na jednoj književnoj radionici koju je vodila Božica Jelušić naučio sam kako inspiraciju ne treba čekati jer bi nam tako život mogao proći u čekanju. Treba se jednostavno suočiti s bijelim papirom. Najteže se krenuti, dalje je obično lako. Jednu od svojih najdražih pjesama, “Zaljubljenu”, napisao sam upravo na toj radionici – smije se naš sugovornik, čiju poeziju najčešće nazivaju pitkom, toplom i razumljivom. Najdraži kritičari su mu, kaže, njegovi čitatelji.

Novi izazov

-Jednu od najdražih pohvala uputila mi je prijateljica Katica Šarlija koja je kazala kako inače ne čita poeziju, no moju je zbirku ipak pročitala. Nakon toga mi je rekla kako bi, da zna pisati pjesme, voljela pisati upravo ovakve kakve ja pišem. Od toga nema većeg priznanja autoru – kaže Klobučar.
Ovaj mladi književnik, inače tajnik Vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ i urednik nekoliko Matičnijih uzdanja, najavljuje i novi iskorak u svojoj književnoj karijeri. Već neko vrijeme prikuplja materijale za roman u kojem će iznijeti brojne zanimljive pojedinosti i povijesti svog rodnog Tomaša.
-Kad je riječ o prozi, do sada sam pisao uglavnom kratke priče. Pisanje romana je puno veći zalogaj, ono podrazumijeva puno opsežniji posao, ali je to ujedno novi izazov kojem se radujem – zaključuje naš sugovornik.