Riža s piletinom i salata, pire krumpir i ćufte, paprikaš s tijestom, čokoladne pahuljice s mlijekom, riba i krumpir salata samo su dio ukusnih obroka s jelovnika za veljaču u Osnovnoj školi Nova Rača. Njih za brojne mališane koji se hrane u školskoj kuhinji priprema omiljena kuharica tamošnjih školaraca Mira Debač. Kuharica Mira u ovoj školi radi od davne 1980. godine, a otada pa do danas u srž je upoznala dječje prehrambene navike.

Tetka, je li imaš repete?

-Kroz sve ove godine prehrambene navike naših mališana dosta su se promijenile. Današnja djeca manje jedu variva i kuhanu hranu, ali zato obožavaju peciva, pizze, salame, hot dogove, sendviče i ostalu brzu hranu. To im je valjda ukusnije iako nije zdravo pa mi takve obroke na meniju imamo eventualno jednom mjesečno. No navike dolaze od kuće pa tako i ove prehrambene – kaže kuharica Mira te otkriva kako školarci, kada je riječ o školskom jelovniku, najviše vole pašta šutu, piletinu, ribu, griz s kakaom, tijesto s mljevenim mesom ili recimo čokoladne pahuljice s mlijekom.
-S druge strane izbjegavaju varivo pa tako baš i ne vole grah, mahune, kelj i slično. No kada netko to voli, onda voli pa rado dolazi po repete. Nedavno sam pripremala kelj u koji sam dodala i meso kako bi djeci bilo ukusnije. Jedan dječak je došao po repete, ali vidim da je na tanjuru ostavio meso. Dođe do mene i pita “Tetka, je li imaš repeta?”. Ja kažem da imam, a on meni da pričekam da baci meso pa da mu onda dam kelj – prisjeća se naša sugovornica napominjući kako je užitak raditi s djecom budući da uvijek kažu kada su zadovoljna i što im je fino, a ukusan im je veliki dio školskog menija pa pohvala ne manjka, kao ni djece koja se hrane u školskoj kuhinji. Naime, kroz godine njihov broj je ostao konstantan.

Četiri od pet učenika se hrani

-U školi imamo 276 učenika, a hrani se njih 220 što je dosta. Većina njih je ovdje u matičnoj školi, no hranu svakodnevno razvozimo u područne škole u Slovinsku Kovačicu, Sasovac, Bulinac, Severin, Dautan i Međuraču. Da bi svako dijete dobilo svoj obrok, potrebno je recimo 50 kilograma krumpira, 50 litara mlijeka i 10 kilograma griza, osam kilograma graha, 15-ak kilograma kruha – pojašnjava nam kuharica Mira koja sve te obroke priprema sama. Da bi to sve stigla njezin radni dan počinje već u šest sati ujutro, a dio poslova obavlja se i dan ranije kako bi obrok na stolu bio točno u 10 sati.
-Dosta toga si pripremim dan ranije jer inače ne bih stigla. Ujutro se nastavlja i dovršava priprema, a do pola 9 sve mora biti gotovo. Nakon toga slijedi pranje lonaca u kojima se hrana kuhala, a podjela gableca počinje u pola 10. Kada djeca pojedu, na red ponovno dolazi pranje suđa, a zatim i priprema za sutradan. No iako dani znaju biti naporni, ovo je posao koji obožavam. Tijekom svih ovih godina s djecom sam proživjela puno lijepih trenutaka koje ne bih mijenjala ni za što. Samo kada bi naši školarci htjeli jesi malo više kuhanog, bila bih sretnija. Stoga bih sada njihove prehrambene navike ocijenila četvorkom, a kada bi češće dolazile po repete variva zaslužili bi čistu peticu – zaključuje naša sugovornica.