Otprilike svakih 30 sati policijske patrole na području Bjelovarsko-bilogorske županije prošle su godine zaustavile vozača koji se zaputio u nepoznato, a da nikada nije položio vozački ispit. Te prilično porazne podatke pokazuje statistika PU bjelovarsko-bilogorske, prema kojoj je u 2016. godini evidentirano čak 274 prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita. U odnosu na godinu ranije kada je bilo evidentirano 248 takvih prekršaja, u 2016. godini zabilježen je porast od čak 26 posto.

Mjere nadzora

-Tijekom 2016. godine evidentirana su 34 vozača koji su u vožnji bez položenog vozačkog ispita zatečeni 3 ili više puta, a oni su činili 12,4 posto prekršitelja. Iste je godine na području PU bjelovarsko-bilogorske evidentirano je 113 vozača bez položenog vozačkog ispita koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, a tijekom 2015. godine bila su evidentirana 124 takva vozača – istaknuo je glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved i dodao da je za upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Zatečeni vozač može biti i uhićen i priveden Prekršajnom sudu, uz obavezno isključivanje iz prometa koje se provodi u slučajevima kada se ne privodi prekršajnom sudu.
-Policija će i nadalje poduzimati pojačane mjere nadzora ispunjavanja uvjeta za upravljanje motornim vozilima, a protiv prekršitelja poduzimati zakonom propisane mjere – naglasio je Medved, dok glasnogovornik Prekršajnog suda u Bjelovaru Darko Laklija naglašava da ne prođe tjedan da na sud ne stigne barem jedan vozač bez položenog vozačkog ispita.
-Znali smo imati i osobe koje su desetak puta pravomoćno osuđivane zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita. Kad je netko uhvaćen prvi puta u takvoj vožnji obično mu se izrekne novčana kazna, a svaki sljedeći put obično se osuđuje na zatvorsku kaznu – kazao je Laklija i dodao da su neki ljudi očito nepopravljivi i da ih ni prilično ozbiljne kazne ne odvraćaju od činjenja prekršaja.

Problem i traktoristi

-Nedavno smo imali slučaj da je na sud stigao muškarac iz okolice Virovitice, koji je u Bjelovaru uhvaćen kako se bez položenog vozačkog ispita zaputio u Liku. Kad je stigao na sud, utvrđeno je kako je zbog istog prekršaja pravomoćno osuđivan bezbroj puta i to po cijeloj Hrvatskoj, a čudom se počeo čuditi kad sam mu odredio 15 dana zadržavanja u istražnom zatvoru – otkrio je Laklija i dodao da su priličan problem i vozači traktora u ruralnim sredinama.
-Traktore voze svi. Stari od sedam do 87 godina, a mnogima od njih nije jasno da se i za vožnju traktorom mora imati položena vozačka dozvola. Kada stignu čude se i izvlače da nisu bili na glavnim prometnicama, već samo na lokalnim putevima, no zakon je jasan – zaključio je Laklija.