Sipanje je narodni običaj bilogorskog kraja pri kojemu prijatelji, rodbina i susjedi novopečenim roditeljima dvorište “ukrašavaju” papirnim trakama, perjem, a u onim najgorim slučajevima čak i spaljenim gumama ili olupinama automobila, uz pošarano pročelje obiteljske kuće. Početkom godine Ivana i Vedran Čukovića iz Klokočevca sipanje su doživjeli u vlastitom dvorištu i to povodom najsretnijeg događaja u njihovim životima, dolasku na svijet Franke, njihove prve kćeri. Iznenađenje koje su im priredili brojni prijatelji prihvatili su s osmijehom.
-Ja sam bio kod puno njih na sipanju i uvelike im pomogao pa možemo reći da sam se zadužio. Sad su mi sve vratili – radosno je rekao otac Vedran.
Ivana i Vedran skupa su dugi niz godina i s veseljem su dočekali svoje prvo dijete. Bez obzira na posao koji ih čeka, obitelj je sretna što su se odazvali gosti u velikom broju, a slike sipanja će pokazati Franki čim malo poraste.

Sipala se pljeva

Gordana Matunci, jedna od najboljih poznavateljica narodnih običaja ovoga kraja, poručuje pak kako je današnje sipanje izgubilo svoju prvotnu namjenu.
– Današnji običaj, koji ponekad uključuje čak i paljenje guma, vulgarizacija je starog narodnog običaja koji ima svoju simboliku. Nekad se sipala pljeva, i to od kuće rodilje do kuće kume, djeda ili bake. Pljeva, koja čuva zrno žita, značila je kako se žena očistila nakon poroda. Ako se posumnjalo kako je netko drugi otac djetetu, pljeva se sipala do kuće osumnjičenika, a oni su često čekali u grmlju u zasjedi te nisu dopuštali sipanje. Sipalo se također i perje, kako bi novorođenče imalo lagodan život poput ptice – rekla je Gordana Matunci te dodala kako su paljenje guma i ostali načini izobličavanja običaja sramotni.
– To je zločestoća prema djetetu i majci. Umjesto da ih dočeka cvijeće, dočeka ih smeće – kazala je Gordana Matunci.