Prve ovogodišnje domaće jagode iz plasteničkog uzgoja pojavit će se ovih dana, a one iz uzgoja s vanjskih površina oko 10. svibnja. Potvrđuje to Mile Franjić iz Rovišća, jedan od značajnih proizvođača jagoda u ovom kraju. S uzgojem je počeo prije četiri godine. Danas ima oko 35 tisuća sadnica na oko hektar velikom obiteljskom gospodarstvu. Oko 6.500 sadnica je u dva plastenika, a ostalo je na vanjskim površinama.

-Zadovoljan sam s urodom. Imamo tržište i sve se može prodati, ali nam svake godine nešto prepolovi proizvodnju žali se Mile Franjić.
Prije dvije godine problem su načinile poplave odnosno iznimno kišno razdoblje koje je potrajalo predugo, dok je prošle godine danak uzeo mraz. Spasile su ih, kako kaže Franjić, jagode iz plasteničkog uzgoja.

 Siguran plasman

Gotovo kompletan urod sa svog OPG-a Franjići prodaju na štandovima u Rovišću i na gradskoj tržnici u Bjelovaru, a nešto ode i u Zagreb u hladnjaču. Uzgajaju veoma traženu sortu clery, koju odlikuje krupan plod posebnog oblika i vrhunska slatkoća. U proizvodnji i oprašivanju im pomažu i bumbari, koje nabavljaju u Nizozemskoj.
Lani su Franjići ubrali oko 15 tona jagoda, uglavnom iz plasteničke proizvodnje. Ove se godine nadaju i još boljem urodu. Naravno, ako se opet ne dogodi kakav mraz ili slična nedaća.
Što se cijene jagoda tiče, ona je na početku sezone uvijek ista – 30 kuna po kilogramu. Ovisno o urodu cijena će, kako će sezona odmicati i kako će se pojavljivati jagode iz vanjskih nasada, padati pa se očekuje da će pasti na 20 kuna za kilogram.

Jagode „na stolu“

Proizvodnja jagoda nije jednostavna, dodaje naš sugovornik. Riječ je o kulturi koja traži puno i oko njih je dosta posla. Traže puno znanja i puno rada. No, na obiteljskom gospodarstvu Franjić kompletan posao oko jagoda, koji kreće u veljači i traje sve do srpnja, obavlja cijela obitelj. Milina supruga Jasna te sinovi Ante i Ivan, vode kompletnu brigu od proizvodnje, preko branja, do prodaje.

-Ljudi su prepoznali naše jagode. Bilo da je riječ o prodaji na štandu u Rovišću, bilo na štandovima na tržnici u Bjelovaru, naše jagode do kupca diđu doslovce pola sata nakon ubiranja. Ljudi znaju čekati i u redu za njih – ponosan je Franjić.
Od rujna ove godine, Franjići planiraju početi i s uzgojem jagoda u plasteniku po sistemu „jagoda na stolovima“.

-Taj uzgoj traži dosta ulaganja, ali je proizvodnja sigurna. Nema opasnosti od nametnika i vremenskih neprilika. Gotovo da se u gram može izračunati količina poizvodnje – ističe Franjić.
No, takav uzgoj traži dosta ulaganja i znanja pa su Franjići već u kontaktu s profesorima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Planiraju zasaditi 12.000 sadnica jagoda „na stolovima“, a namjeravaju i od fondova aplicirati u mjeri 6.3. za bespovratna sredstva.