Ovih dana oprostili smo se od Branka Medaka, “tate” našeg Mate. Karikatura nastala prije 42 godine odavno je postala zaštitni znak Bjelovarca, a mnogi su čitatelji, čim bi im se naše novine našle u rukama, prvo okretali baš tu posljednju stranicu, kako bi vidjeli kakvu to mudrost ispod svog šešira tog tjedna krije Mato. Pa, iako našeg Branka više nema, Mato i dalje ostaje živjeti. I to na neki način također imamo zahvaliti baš Branku. Njegova karikatura, naime, nastavit će “mudrovati” pod olovkom njegova sina Mladena Medaka Gage koji je odrastao paraleleno s omiljenim likom.

Obiteljska inspiracija

-Dobro pamtim Matine početke odnosno prve karikature koje je tata napravio. Bio sam tada još klinac, a za Matu i njegovu ženu Anku tata je pronašao inspiraciju u mojem djedu i baki odnosno svojima tastu i punici koji su se jednako zvali – prisjeća se Gaga. Kaže kako mu je drago što će nastaviti tradiciju koju je započeo njegov otac. Prvi probni crteži već su napravljeni i već je na prvi pogled jasno kako je Branko Medak dobio dostojnog nasljednika. Nije ni čudo, smije se Gaga, kad je od tate naslijedio samo ono najbolje.

Popularni portreti

-To je talent za glazbu i, ono što je posebno važno kad je riječ o Mati, za humor i crtanje. Ovo je na neki način izazov, s obzirom da nisam crtao desetljećima. No, čini se kako nisam zaboravio kako se to radi – kaže naš sugovornik, dodajući kako je za probu napravio i nekoliko portretnih karikatura prijateljima koje je ishod oduševio. Baš po tome bio je poznat i Branko Medak, koji vjerojatno ni sam nije znao broja ljudi koje je za života portretirao.