– Nema tu velike tajne. Jedini recept je raditi od jutra do sutra i stalno ulagati u nove strojeve i tehnologiju – gotovo uvijek kaže Stjepan Pavlak, jedan od najpoznatijih hrvatskih poljoprivrednika iz Hrastovca nedaleko Garešnice, kada ga novinari zatraže da pojasni formulu svog nesvakidašnjeg uspjeha u zemljoradnji zbog kojeg je zaradio titulu nabogatijeg seljaka u državi. Pavlak je ovih je dana ponovno ‘malo’ šopingirao, a rezultat je kupovina najmodernijeg traktora na svijetu – masivnog američkog gusjeničara marke John Deere. Premda nije želio reći koliko je za njega ‘iskeširao’, doznajemo kako je cijena grdosije s dostavom dobrano premašila 300 tisuća eura.
Grodsija na polje tek u proljeće
– Koliko mi je poznato, nitko u Europi još nema traktor takvog tipa, a posebno ne u Hrvatskoj. Radio se o dosta skupom stroju koji ima ‘najčišći’ motor. Jednostavno sam ga morao nabaviti kako bih smanjio emisiju štetnih ispušnih plinova i time zadovoljio ekološke standarde koje je propisala Europa. Premda sam upoznat sa svim specifikacijama stroja, moram biti iskren pa reći da još uvijek ne znam kako se ponaša tijekom rada na polju. To ćemo vidjeti tek na proljeće, a do tada moram kupiti još neke priključke. Pozvani ste na njegov prvi izlet na polje – kazao je Pavlak.
Masivni traktor gusjeničar Pavlaku je dostavljen ravno iz američke tvornice, a navodno je na isporuku čekao više od mjesec dana. Traktor je naručio preko bjelovarskog dilera John Deere–a, tvrtke Novocommerce International, a dolazak gusjeničara na labudici pobudio je velik interes sugrađana koji su sa zanimanjem promatrali pa čak i slikali ogroman poljoprivredni stroj.
Riješio se Maybacha
Inače, Pavlak je široj javnosti već godinama poznat kao vlasnik najskupljeg i najluksuznijeg voznog parka kojeg se ne bi posramili ni u daleko bogatijim i poljoprivredno razvijenim zemljama. Uz najnoviji traktor gusjeničar, u svojim redovima ima najskuplji model kombajna vrijedan pet milijuna kuna koji je prije pet godina kupio na Jesenskom sajmu u Gudovcu. Radi se o Claasovom čudu tehnologije teškom 26 tona koje za osam sati rada može požnjeti i do sto hektara pšenice. U njegovom reprezentativnom voznom parku su i tri Fendtova traktora od kojih je svaki vrijedan oko dva milijuna kuna. Uz skupocjenu mehanizaciju njegovo poljoprivredno carstvo čini moderna sušara i silosi, stotine hektara poljoprivedenog zemljišta u njegovom vlasništvu, kao i hotel u središtu Garešnice. Pavlak je sve donedavno bio i vlasnik glamuroznog Maybacha, jednog od najskupljih automobila na svijetu.
– Nemam više taj automobil. Prodao sam ga. Zanima me nešto drugo – kazao nam je Pavlak kroz pomalo zagonetni smijeh, dodajući kako mu je već pomalo dosadilo da ga nazivaju najbogatijim seljakom.