Daruvar od sinoć nema gradonačelnika, gradsko vijeće i proračun za iduću godinu. Grad i trošenje novca iz gradske blagajne preuzeti će državni povjerenik kojeg će imenovati u narednim danima Vlada. U utorak prekinuta sjednica gradskog vijeća nastavljena je raspravom o predloženom proračunu za 2017.godinu,tijekom koje je za uvod,sada već bivši gradonačelnik Dalibor Rohlik, apostrofirao da je proračun realan, optimalan te da ga kao takvog vijećnici trebaju prihvatiti. No, vijećnici su u podužoj raspravi na temu proračuna još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo, te zaključili da je kap koja je prelila čašu famozni ugovor koji je gradonačelnik bez znanja gradskog vijeća potpisao s agencijom Triple A iz Beča.

– Proračun je pao zbog sramotnog načina na koji je gradonačelnik trošio novac od građana, netransparentno od građana, nitko ne zna gdje je novac odlazio. Saznali smo neke stvari koje nismo znali do sada, ne znam hoće li se institucije početi baviti ovime, definitivno je sramota da mi kao vijećnici saznajemo na sjednicima da se potrošio određeni novac, da gradonačelnik ponovno govori neistine o datumu kada je sklopio ugovor s austrijancima, kada je to informirao vijećnike o tome koliko je plaćeno unaprijed, mi saznajemo s drugih strana, izgubljeno je povjerenje.Građani moraju znati da smo raspustili i sebe jer smatramo da povjerenik mora kontrolirati kako će se trošiti novac do kraja izbora,i kada se izaberu oni koji će voditi grad Daruvar neka oni donesu Odluke o daljnjem financiranju, kazao je vijećnik Bruno Marić.I predsjednica gradskog vijeća Željka Kollert još je jednom istaknula da se sve ljuljuška već godinama.

– Svjedoci smo da grad tone, da ljudi nema, strašno me razljutio taj stav, da se jednostavno novac troši bez naše suglasnosti. Ta bahatost ga je trebala koštati glave, dodala je Kollert. Predujam koji je gradonačelnik isplatio austrijancima, a riječ je o 3 tisuće eura, protuvrijednosti u kunama, Rohlik je obećao vratiti iz svoga džepa ukoliko to Agencija sama ne učini. U konačnici je proračun grada za iduću godinu podržalo sedam vijećnika iz redova SDP-a, HNS-a, HSU- a i SDSS-a, a protiv su bili vijećnici HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i Hrvatski laburisti,njih deset. U istom omjeru glasova odbijen je i prijedlog Odluke o privremenom financiranju grada za prvi kvartal, te po slovu Zakona grad preuzima Vladin povjerenik. Budući da će se tijekom šest mjeseci financirati isključivo tzv. hladni pogon grada i gradskih ustanova, znači pokrivati troškovi za plaće onih koji se financiraju iz gradskog proračuna, te obveze koje grad i iste imaju, neće biti moguće sklapati nove ugovore, sudjelovati i aplicirati eventualne projekte. Ono što je sasvim sigurno da će plaće svima koji ju dobivaju kroz i iz gradske blagajne, one ići dolje, prema neslužbenim procjenama 35 posto jer je kao referentno razdoblje uzet prvi kvartal 2015 godine kada se u proračunu nisu nalazile s obvezama i ustanove grada, a koje su integrirane upravo sada u 2016. godini.
Borba za gradonačelničku fotelju sudeći prema retorici koja je sve glasnija ne samo iz redova političkih stranaka koje participiraju u političkom životu grada, već i stranaka čije se aktiviranje tek očekuje, započela je puno ranije no što se očekivalo. Premda za sada još uvijek neslužbenim informacijama, a koje stranke trebaju tek potvrditi, HDZ će za gradonačelnika predložiti Damira Lneničeka. SDP ide na izbore sa sada bivšim gradonačelnikom Daliborom Rohlikom, kojem će partner biti HNS-ov Miran Husak. Sve se češće spominje i MOST, koji službeno još uvijek nema ogranak, no kao njihov kandidat spominje se Dario Šimunić. Slaže se u ovom trenutku i jedna nezavisna lista na kojoj bi se našla Željka Kollert, bivša predsjednica gradskog vijeća iz redova Hrvatskih laburista, Dinka Ivanović vijećnica HSLS-a te Vlatka Babić samoprozvana urednica Radio Daruvara, još uvijek aktualna supruga saborskog zastupnika SDP-a Vedrana Babića.