Alen Kanjka prvi puta je sa samo tri godine krenuo na ribnjak i od onda pa sve do danas strastveni je ribolovac. Na posljednjoj skupštini Športsko ribolovnog društva “Udica” članovi su mu izglasali povjerenje da bude predsjednik te je tako naslijedio dotadašnjeg prvog čovjeka Maria Pukovca.
-Obožavam ribolov i to mi je jedna od najvećih strasti u životu. Drago mi je da su me kolege izabrale za novog predsjednika i napravit ću sve što je u mojoj moći da podignem naše Društvo na veću razinu – započinje Kanjka. Inače, ovaj 26 godišnjak je i jedan od najmlađih predsjednika ribolovnih društava u našoj županiji.

Česta poribljavanja

-Za sada brojimo 50 članova, ali velikim akcijama planiramo proširiti članstvo na 80 ribolovaca i uvjeren sam da ćemo to i uspjeti. Okupio sam mladu ekipu oko sebe koja želi raditi i propagirati ribolovstvo, a i od naših ribnjaka želimo napraviti mjesto gdje će se, osim ribolovaca, dolaziti družiti i cijele obitelji – priča nam Kranjka. Kaže da poribljavaju ribnjake gotovo svaki mjesec sa 300 do 400 kilograma riba i da tu brojku žele što prije povećati.
-Financiramo se od članarina, a ponekad pozovemo sve ribiče na druženje koji onda doniraju stotinjak kuna pa sve to uložimo u poribljavanje. Želimo sve dići na viši nivo tako da kod nas počnu dolaziti ribiči iz cijele županije – pojašnjava Kanjka. Dodaje da se i preko zime zna nešto pecati, ali da prava sezona počinje početkom travnja.
-Iako su nam ribnjaci mali, svejedno je znalo biti velikih ulova poput šarana od 20-ak kilograma. Osim šarana, često se hvata amur i som. Kako sam sada predsjednik konstantno moram čitati razna pravila i zakone koji se stalno mijenjaju – priča nam Kanjka. Dodaje da im za sada najveće probleme rade dabrovi.

Zaštićena vrsta

-Imamo velikih problema s dabrovima. Na našim ribnjacima ima ih oko 30-ak i rade nam konstantnu štetu. Lijepo ih je vidjeti kako plivaju, ali do sada su nam srušili čak 50-ak vrba. Rade brane, zakopavaju kanale, nanose smeće u ribnjake i rade velike rupe na cesti – nabraja Kanjka i dodaje da je borba s njima kao borba s vjetrenjačama jer su oni zaštićena vrsta.
-Ne možemo im ništa jer su zaštićeni. Možemo samo gledati štetu koju rade ili krpati tu štetu. Iskopali su takve rupe na cesti da čak i auto ponekad ima problema proći. Ne znam kako izaći na kraj s tim problemom. Jedina dobra naznaka po tom pitanju je što nam je Grad obećao pomoći asfaltirati cestu koja vodi do ribnjaka tako da valjda više neće moći devastirati cestu – zaključuje Kanjka.