Ova zima bila je jedna od najtežih za mnoge životinjske vrste, uključuji i labudove. Na nekim ribnjacima u Hrvatskoj zabilježeno je uginuće slabijih jedinki tijekom zimskog perioda zbog neishranjenosti i od gladi. Srećom, to nije bio slučaj s labudovima na ribnjacima u bjelovarskom kraju. U preživljavanju su im pomogli ljudi. Svjedoče tome i članovi SRD „Amur“ iz Narte, Marko Bednjak, Danijel Mraz i Slavo Miklečić, koji su se pobrinuli za velike bijele ptice na Česmi i na ribnjacima u Narti. Otkrivaju nam kako na tom dijelu rijeke Česme ima nekoliko jata labudova. Tijekom godine zadržavaju se na širokom prostoru duž rijeke Česme i na ribnjacima u Narti, a često slete i na staru Česmu na kojoj ova trojka često peca. Kada je led okovao staru Česmu, narćanski trojac dolazio je probijati oduške na toj popularnoj ribičkoj mrtvici kako bi ribama osigurali kisik za preživljavanje.
-Tu smo nailazili i na labudove. U stvari, oni su dolazili k nama. Točno su znali da im želimo pomoći, ali i inače su se već navikli na ljude. Bacali smo im kukuruz, stari kruh, a oni su prilazili i jeli – priča nam Marko Bednjak.

Ne boje se ljudi

Kako čujemo, ljudi, uglavnom ribiči, i inače zimi brinu za njih. Kada dođu u ribolov obavezno nešto donesu i za labudove, i to ne samo zimi, već tijekom cijele godine.
-Trenutno ih nema puno. Većina se već povukla na gnijezda, što čine svake godine u ovo doba – dodaju naši sugovornici.
Koliko se labudovi uzdaju u pomoć ljudi, i sami smo se uvjerili, snimajući labudove na Česmi i Bjelovackoj. Na starom zimovniku, na jednom od zapuštenih ribnjaka u Narti, čim smo se približli labudu, odmah je zaveslao prema nama u nadi da će nešto „ušičariti“ za hranu.

Udomaćili se kod nas

Na vodama kontinetalnog dijela Hrvatske labudovi su postali već uobičajena slika. Više se ne sele, iako imaju vrlo snažne letne mišiće pa mogu preletjeti i više od tisuću kilometara do svojih gnjezdišta na sjeveru. Svidjelo im se ovdje pa sada cijelu godinu provode na ovdašnjim mrtvicama, ribnjacima, jezerima i drugim akumulacijama, ali i rijekama. Zimuju ovdje, pare se te se početkom proljeća gnijezde na osamljenim mjestima. Obično na ribnjaku bude jedan ili više parova. Stručnjaci kažu kako labud i labudica zajedno ostaju cijeli život, no kada ugine jedan od njih, drugi najčešće potraži novog partnera ili partnericu. Ovih dana parovi labudova su se usamili, sakrili, gnijezde se i teško ih je pronaći. Na vodama se mogu vidjeti još samo samci – uglavnom mladi mužjaci bez partnerice.
-Došli su lijepi dani, led se povukao pa čeprkaju i traže hranu, do koje sada mogu i nadoknađuju dane posta na koji su bili prisiljeni ove zime. No, čini se kako je zima svoje rekla pa je, izgleda, i za labudove najgori perion završen – zaljučuju ribiči.