Od sljedećeg ponedjeljka, 6. ožujka, na relaciji Križevci – Vrbovec u dopodnednoj smjeni umjesto vlaka vozit će autobusi, a spomenuti režim potrajat će do kraja mjeseca. Konkretno, putnici će vlakove mijenjati za autobus od ponedjeljka do subotu od 7.45 ujutro do 14.45 sati, dok će nedjeljom putovati bez spomenutog presjedanja. Iz HŽ Infrastrukture putnike mole za strpljenje, a njime će se svakako morati naoružati jer trenutna faza radova završava tek krajem 2018. godine. Podsjetimo, radovi na projektu Dugo Selo – Križevci započeli su prije sedam mjeseci, a puštanje nove dvokolosiječne pruge između Dugog Sela i Križevaca u promet planira se početkom 2020.

Dionica pruge koja se modernizira duga je 38,2 kilometra, a vrijednost cijelog projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka iznosi 1,5 milijardi kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

Kraće putovanje

Projekt je prepoznat kao jedan od prioriteta modernizacije željezničke mreže u Republici Hrvatskoj. Njime će se omogućiti povećanje kapaciteta te važne pruge od međunarodnog značaja te će se vrijeme putovanja između Dugog Sela i Križevaca skratiti sa sadašnjih 30 na 18 minuta, a time će profitirati i putnici koje dolaze i odlaze iz Bjelovara, i to na relaciji Gradec – Dugo Selo. Naime, u tijeku je i izgradnja pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec čiji je dovršetak planiran potkraj ove godine, a puštanjem u promet te dionice putovanje vlakom od centra Bjelovara do centra Zagreba trebalo bit se skratiti na manje od sat vremena. (bjc)
Foto: ustupila HŽ Infrastruktura