Poteškoće u poslovanju nastupile su kada su Talijani doslovce preko noći otkazali 2/3 narudžbi, a zbog krize u građevinarstvu bili smo prisiljeni ugasiti liniju parketa

Kada su sredinom prosinca vjerovnici Drvne industrije Čazma s ogromnih gotovo 95 posto glasova prihvatili predstečajnu nagodbu, vlasnik posrnulog čazmanskog poslodavca Ratomir Radaković pomislio je kako je najstresniji dio njegove poslovne karijere napokon završen. Prihvaćenu predstečajnu nagodbu, u kojoj su banke prihvatile reprogramirati dugovanja, a ostali vjerovnici odreći se dijela potraživanja, preostalo je tek formalizirati na ročištu pred Trgovačkim sudom u Bjelovaru. No, Zakon o fi nancijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji je u ovom slučaju pomogao da 120 radnika DI Čazme zadrži radna mjesta i redovitu isplatu plaća, nedavno se našao usred žestokih kritika dijela medija, ali i pravnih stručnjaka koji tvrde da su nagodbe veći kriminal od pretvorbe i privatizacije 90-ih.

Kolateralne žrtve obračuna s Linićem?

U medijsko blato upala je i DI Čazma. Naime, počela se provlačiti teza da je DI Čazma uspješna tvrtka koja je preko noći, zahvaljujući „kreativnom“ knjigovodstvu pretvorena u gubitaša, i to samo kako bi se njezini vlasnici putem predstečajne nagodbe riješili nastalih dugovanja. Teoretičari zavjere dodatnu su motivaciju pronašli u navodnoj činjenici da je Petar Radaković, predsjednik Uprave Erste banke i Ratomirov otac, navodni prijatelj inicijatora Zakona, ministra fi nancija Slavka Linića.

Riječ je o medijskom linču u kojemu je moja obitelj kolateralna žrtva, no s obzirom da te neutemeljene objede sada počinju negativno utjecati na poslovanje DI Čazme, moja je dužnost da ih demantiram. DI Čazmu kupili smo na javnoj dražbi stečajne mase Česme prije više od deset godina. Krenuli smo s 38 zaposlenih i sa zastarjelom tehnologijom koju je u potpunosti trebalo izmijeniti, što smo i učinili. Danas zapošljavamo 120 radnika, a u posljednjih pet godina investirali smo 22 milijuna kuna. To su tek neki od podataka koji govore da smo, preuzevši imovinu bivših Čazma interijera, preporodili poslovanje i to ponajprije zahvaljujući opsežnom investicijskom ciklusu  – govori Ratomir Radaković.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 8 ili pretplatom na naše online izdanje.