Ivan Sitta već 78 godina živi u Hercegovcu, a život mu je obilježila velika strast prema glazbi i danas je daleko najveći kolekcionar instrumenata u svome kraju, a vjerojatno i šire.
-Ljubav prema glazbi naslijedio sam od svog djeda koji je još davne 1893. godine došao u Hercegovac iz Češke sa svojim klarinetom. On je bio glazbenik, a taj njegov klarinet sam sačuvao cijelo to vrijeme i trenutno je na izložbi u bjelovarskom muzeju – započinje svoju priča Sitta. Kaže da je u Bjelovaru završio srednju glazbenu školu te da mu je jedan od prvih poslova bio u Savezu Čeha i Slovaka kao instruktor za glazbeni odgoj.
-Kasnije sam počeo raditi u jednoj školi u Požegi gdje sam osnovao puhački orkestar, a predavao sam klarinet, trubu i saksofon. Uveo sam i puhački odsjek u školu te sam tako primio dužnost dirigenta Trenkovih pandura – prisjeća se Sitta. Također dodaje da je svirao i u vojnom orkestru u kojem su svi bili profesionalci i koji je u to vrijeme bio vrlo cijenjen.

Prvi saksofon

-Velik dio vojske sam služio na Visu gdje sam u Komiži osnovao orkestar koji je bio vrlo uspješan. Gotovo cijeli vojni rok sam proveo svirajući i vodeći vojni orkestar tako da gotovo nisam ni dotaknuo pušku što je u ono vrijeme bilo nezamislivo. Inače, kada se sve zbroji u životu sam osnovao 27 ansambala – priča nam Sitta. Kaže da je instrumente počeo skupljati kada je izašao iz vojnog orkestra.
-Prvi saksofon me je koštao tadašnjih 11 mjesečnih plaća. Ali nije mi bilo žao novca jer sam obožavao glazbu i instrumente. To je jedna neobjašnjiva strast – naglašava Sitta. Dodaje da je odmah kupio i trubu te da i dan danas čuva račune tih prvih kupljenih instrumenata.
-Kada sam tokom godina nakupovao veliki broj instrumenata ljudi su za to čuli pa su mi sami počeli poklanjati svoje instrumente tako da je prikupljanje postalo lakše i jeftinije – objašnjava nam Sitta. Također kaže da trenutno ima više od 100 instrumenata i da su svi funkcionalni i ispravni. U svojoj kolekciji ima narodne instrumente, trzalačke, gudačke, puhačke i elektroničke. Jedan dobar dio toga trenutno se nalazi na izložbi u muzeju u Bjelovaru, a iako danas rijetko zasvira, uredno održava sve svoje instrumente. Kada briše prašinu s njih, u svojoj sobi ponešto i zasvira, no ozbiljno sviranje daleko je iza njega. Ovaj strastveni glazbenik i kolekcionar instrumenata također ima zavidnu kolekciju filmova, kaseta i glazbe.
-Svoje umirovljeničke dane kratim aktivnostima u Nadzornom odboru udruge umirovljenika Hercegovac gdje sam predsjednik i gledajući mnogobrojne filmove i dokumentarce po cijele dane – zaključuje Sitta.