Pučko učilište Daruvar obnovit će pozornicu u kino dvorani zahvaljujući novcu osiguranom kroz natječaj Ministarstva kulture. Vrijednost odobrenog projekta iznosi 150 tisuća kuna, a za očekivati je da se i ove godine nastavi ulaganje u poboljšanje tehnike u dvorani, rasvjetu i ozvučenje.

Zadovoljavajući broj

– Pozornica je definitivno najslabija karika čitave dvorane. Pod je od dasaka koje sada škripe, no na svu sreću pozornicu nosi čvrsta konstrukcija. Sada kada je pozornica proširena zahvaljujući Glazbenoj školi, možemo krenuti i u dugo planirane radove kompletne sanacije – kazao je ravnatelj POU Nedjeljko Pajtak. Kino dvorana s 286 sjedala ne služi samo kao prostor u kojem se obavlja kino prikazivačka i kazališna djelatnost, već je to i mjesto u kojem se odvijaju smotre, promocije, koncerti. Stoga je važno da je prostor multifunkcionalan te kao takav prilagođen svim korisnicima. A njih je, unatoč krizi, iseljavanju i općoj nezainteresiranosti, zadovoljavajući broj, posebno u onom komercijalnom dijelu, kinoprikazivačkoj djelatnosti.
– Od kada smo investirali u uređenje kino dvorane i digitalno ju opremili, broj posjeta se povećava iz godine u godinu. To smatram velikim uspjehom jer znamo kakvi su bili trendovi do nedavno, zapravo u nekim sredinama se još uvijek muče s tim problemom. Mi možemo reći da smo relativno zadovoljni. Nisu to neke spektakularne brojke, no s obzirom na okolnosti moramo biti zadovoljni. Lani smo imali oko 13 i pol tisuća gledatelja što je 10 posto više nego u 2015. godini. Član smo Europa Cinemas, europske organizacije koja sufinancira prikazivanje europskih filmova. No, nismo u tom segmentu zadovoljni s posjetama na projekcije europskog filma. Organizirali smo i neke premijere, revije filmova, imali smo goste, filmske radionice i sve u svemu bilo je vrlo živo što se tiče kino djelatnosti – dodao je ravnatelj Pajtak. Daruvar je jedan od malobrojnih županijskih gradova koji se može pohvaliti podatkom da u njemu redovno gostuju glumci sa svojim renomiranim matičnim kazalištima. Posljednjih godina broj predstava se prepolovio, tako da se s nekadašnjih 12, koliko ih je bilo u najboljim godinama, sada odigra pet ili šest za godinu dana.

Europski projekt

– Ta djelatnost se odvijala u smanjenom obimu. Jer, ona ovisi o dotacijama iz gradskog proračuna, a taj je iznos prilično smanjen. Mi smo se stoga prilagođavali okolnostima, a moram reći da od buduće Gradske uprave očekujem više razumijevanja da se vratimo u taj nekadašnji ritam. Jer je tu osim 12 predstava za odrasle, bilo i onih za djecu – pojasnio je Pajtak. Posljednjih godina Pučko učilište bilježi povećan interes, a time i prihode u segmentu obrazovanja odraslih.
– Tu nije bila riječ samo o individualnim polaznicima, naime mi smo bili partneri u provedbi europskog projekta s Domom za stare i nemoćne, kroz koji smo osposobili dvije skupine njegovateljica. Pojačan je bio interes za njemački jezik. Tu smo imali povećan broj grupa, polaznicima je bila zatim zanimljiva edukacija za masere, informatičare i knjigovođe. Sve u svemu bila je i u tom segmentu uspješna godina – rekao je Pajtak. Dodao je i da će Pučko učilište i ove godine biti suorganizator MASKE, jedinog festivala dječjeg kazališta na ovim prostorima, za čije je održavanje već osigurana novčana potpora Ministarstva kulture. Jedino što je dovedeno u pitanje provedbe od dosadašnjih aktivnosti u ovoj godini je održavanje DARFESTA koji ovisi većim dijelom iz gradskog proračuna.