Desetak slučajeva puknuća cijevi i vodomjera prijavili su stanovnici Općine Veliki Grđevac u proteklih par dana. Zbog smrzavice mnogi su ostali bez vode, pogotovo za prošlog vikenda kada su temperature pale debelo ispod nule. Čim je osvanuo radni dan telefoni su se užarili u lokalnom komunalnom poduzeću, točnije njihovoj radnoj jedinici Vodovoda i zvoniti nisu prestajali cijelog proteklog tjedna. Pokušalo se svima izaći u susret, iako, napominje Nenad Ružić, mnogi slučajevi uopće nisu u njihovoj nadležnosti.

– Mi smo zaduženi za stanje na vodomjeru i mreži, no pokušali smo utvrditi i kvarove koji se ljudima događaju unutar njihovog dijela, čisto iz ljudskosti. Nažalost, moram ustvrditi da su i puknuća kod vodomjera rezultat nedovoljne obazrivosti nekih mještana. Olako su shvatili meteorološke najave i nisu provjerili jesu li sve poduzeli kako ne bi došlo do smrzavanja. Tako su neki ostavili otvorene čak i šahtove u kojima su vodomjeri – kaže Ružić. Ističe, kako se u njihovom naselju ne događa dalmatinski slučaj, jer su vodovodne cijevi i ostalo u javnoj mreži na propisanoj dubini. I u županijskom glavnom gradu, Bjelovaru, takvih problema nemaju. No, zbog dotrajalosti mreže i ostalih izvanrednih okolnosti i radnici Vodnih usluga morali su na teren i po prilično niskim temperaturama. Šef, Zoran Bišćan, izvješćuje kako su do sredine proteklog tjedna, dakle u desetak dana nove godine morali intervenirati dva puta. Popustio je ulični cjevovod kod Trga Stjepana Radića, na izlazu iz Gajeve ulice, te u Ulici Ivana viteza Trnskog. Ukupno su u staroj godini intervenirali devet puta, od toga šest na gradskoj mreži i tri puta na spoju s kućnim priključcima.

– Problemi su u kućama gdje nitko ne živi. Zbog toga ističemo da je najbolje u takvim slučajevima ispustiti vodu iz sistema. Usto, upozoravamo građane da provjere prozore na podrumskim prostorijama, da nisu oštećeni, te vodovodne šahtove koji nikako ne smiju ostati otvoreni – savjetuje Bišćan.