-Već 12 godina smo podstanari u jednom stanu u središtu grada, a kako se u međuvremenu rodilo dvoje djece, morali smo pronaći trajno rješenje našeg stambenog pitanja, kaže Boris Žnidaršić, koji pokušava sagraditi dom za svoju obitelj na poklonjenom zemljištu

Nakon što je lani objavio natječaj za dodjelom besplatnog zemljišta mladim obiteljima, kako bi zaustavio odljev stanovništva s područja općine Kapela, načelnika Danijela Kovačeca mnogi su gledali u čudu. No, ta poprilično originalna ideja ubrzo se pokazala kao pun pogodak. Radi se o više napuštenih imanja koja su pripala Općini, jer njihovi vlasnici nisu imali nasljednika. Na natječaj se javilo nekoliko zainteresiranih, a jedan od njih, 39–godišnji Boris Žnidaršić iz Bjelovara, ovih je dana postao prvi stanovnik koji se objeručke prihvatio raščišćavanja zapuštene parcele koja mu je dodijeljena.
Kreditno nesposobni
-Sa suprugom sam već 12 godina podstanar u stanu u središtu grada. U međuvremenu nam se rodilo dvoje djece pa smo intenzivno počeli razmišljati o trajnom rješenju našeg stambenog pitanja. Oboje smo sezonci koji već godinama rade na moru i nažalost zbog takvih poslova nismo kreditno sposobni. Lani smo vidjeli da Općina Kapela daruje zemljište mladim obiteljima pa smo se prijavili bez ikakvih očekivanja. Na sreću, uspjeli smo dobiti jednu parcelu u Starčevljanima, a ovih dana rušim stabla i ostatke stare kuće kako bi zemljište polako pripremio za gradnju–priča nam Žnidaršić. Zadovoljan je, kaže, što je mjesto koje je dobio udaljeno samo šest kilometara od Bjelovara, kao i činjenicom da im je Općina maksimalno izašla u susret.
-Općina se odrekla komunalnog i vodnog doprinosa čime nam je znatno olakšala , recimo to tako, početak novog života mene i moje obitelji. Odrekli su se i cijene zemljišta koje dostiže nekoliko tisuća eura, a za mlade ljude poput nas to je velika pomoć–kaže mladi Bjelovarčanin.
Najveći problem financije
Konkretno, Žnidaršiću je putem natječaja dodijeljena parcela veličine 2700 četvornih metara, a rok za početak gradnje je dvije godine.
-S ishođenjem svih potrebnih papira smo krenuli od početka. Izmjera i izrada projekta će me koštati blizu 18 tisuća kuna, a mislim da će me cijela priča na koncu izaći nekih 40–ak tisuća eura. Financije su nam najveći problem, a s obzirom na vrlo lošu ekonomsku situaciju u državi mislim da sam s pravom skeptičan. Moram priznati da još nisam do kraja svjestan u što sam se upustio, no imam veliku pomoć i podršku od supruge, pa vjerujem da ćemo na ovom mjestu uspjeti izgraditi vlastitu kuću–kaže Žnidaršić.