Već duže vrijeme u Bjelovaru gledamo mnoge trgovine rabljenom odjećom koje su dupkom pune. Zacijelo ste se ponekad zapitali otkuda ta odjeća stiže i na koji način se obrađuje prije stavljanja u prodaju. Odgovor smo potražili u jednom od dućana.
– Ne mogu govoriti za druge dućane, ali mi primamo novu robu, novu kolekciju svaka dva tjedna. Odjeća stiže iz zemalja Europske Unije, a to se sve organizira u sjedištu naše tvrtke u Slovačkoj. Kada dobijemo pošiljku, pomno pregledavamo robu, a zatim je sortiramo – pojasnila nam je prodavačica Mihaela Šignjar. Odjeća je sortirana i u trgovini se doista lako snaći, a krajem tjedna sav se asortiman snižava na pet kuna i tri kune. Sudeći po odjeći u trgovini, možemo zaključiti kako se Europljani lakše odriču odjevnih predmeta koje ne nose pa makar to bila odjeća iz posljednje kolekcije.
– Europljani nisu kao mi, mi sve skladištimo. Oni se vole riješiti viška i nije im žao ako su to skupo platiti i samo jednom obukli. Isto tako, neke poznate modne marke izdaju kolekcije koje kod nas kasne dobre godinu i dvije te se zaista ovdje može naći “trendi” odjevnih komada – govori Mihaela. Jedan od najvećih iznosa potrošenih u trgovini bio je 1000 kuna. Peteročlana obitelj došla je ponedjeljkom, kada je stigla nova kolekcija i obukla se od glave do pete. Zimske jakne, hlače i nekolicinu majica dobili su za iznos za koju u nekim standardnim trgovinama ne bi mogli kupiti niti dvije jakne.