Krenete li na bilo koju stranu svijeta iz bjelovarskog središta, već iza prvog ugla naletjet ćete na ugostiteljski objekt s restoranskom ponudom. Dakle, i ako izuzmemo priličan broj pizzerija, pa i pekara od kojih, složit će te se, mnoge već sada dobrano sliče na mini-restorančiće, izbor je velik. No, pravo je pitanje prepoznaju li prvo domaći građani, a kamoli putnici namjernici svu raskoš njihovih jelovnika. Za ovu priliku zavirili smo u tri restorana, točnije caffe i bistro, konobu i restoran-pizzeriu. Ovaj potanji već s ulaza miriše na domaće, a kaže Sanja Paripović upravo to i jest ono s čime žele iznenaditi gosta koji se prepusti njihovom odabiru.
– Bjelovarske rolice, lungić s pancetom na ražnjiću bili bi naša prva ponuda, dakle tradicija s dodacima i sve isključivo pečeno u sklopu našeg restorana. Imamo krušnu peć i roštilj na drveni ugljen i to je posebnost koju ističemo u prvi plan. Ovdje pečemo i domaći kruh, razne vrste i bez aditiva. Uz glavno jelo svakako preporučamo našu juhu s domaćim rezancima, te prilog naravno domaći njoki ili kroketi – nadopunjuju se u ponudi majstorica kuhinje Sanja i poslužavateljica Snježana Luketić. Od njih doznajemo kako su pokušali gostima ponuditi i neke puno modernije varijante, poput paštete od guščjih jetri, pačja prsa ili recimo srneći odrezak sa čokolacom, ali nije išlo. Puno bolji odjek imaju, kažu, sezonska jela, kako što je sada kiselo zelje s hvarskim krumpirom, koji im se pokazao najuukusnijim. I dok u “Bjelovaru” nekako najrađe ostaju vjerni tradicionalnom, na drugom kraju gradskog središta pokušavaju progurati i moderne linije. Mladi Roko Tulić, inače po struci kuhar, specijalist odjela hrane i pića, u svojoj konobi “Roko” preporuča biftek u čiliju i medu, škarpinu sa žara prelivena umakom od badema, a za desert “Čoko Roko”. Sudeći po onome što smo vidjeli čini nam se kako se, posebno ovog potanjeg, ne bi posramili niti vrhunski pariški restorani. Nažalost, ovoga puta za kušanje nismo imali vremena. Vjerovat ćemo šefu na riječ, a on kaže da su njegovi gosti zadovoljni i ugodno iznenađeni i ne pitaju za cijenu.

Tajna večera u Franzu

Čini se kako kraja iznenađenjima nema niti u “Franzu”. Od kada je otvorio svoja vrata na bjelovarskom korzu stalno smišljaju nešto novo. Kako u jelovničkoj, tako i u zabavnoj ponudi. Proteklog četvrtka, kao da samo se dogovorili, odradili su svoju prvu večeru iznenađenja, pa ih mi posebno i nismo iznenadili.
– Ne možemo vam reći što je za tu večeru, jer menu ne znaju čak niti konobari. Zna ga samo kuhar. Kreće nam i tjedan meksičke kuhinje, pa je i tu pregršt jela koja će sigurno iznenaditi mnoge goste. Mi jednostavno nema što ne znamo ili nismo pripremili, još jedino nismo stigli do sushia – tajanstven je Igor Prka. Za njihovog “Franza” vole reći da je poput restorana s urbanom pričom, u kojemu možete pojesti i ukusnu svježe spravljenu dnevnu juhu, slastan lungić i bilogorske žgance, ali i otputovati čulima i okusiti dašak egzotike u jelima iz woka.