Najmlađa učenica koja je lani postala majka stara je samo 15 godina

U Bjelovaru je u 2014. godini ponovno zabilježio porast maloljetničkih trudnoća. Prema podacima bjelovarske Opće bolnice, od ukupno 650  trudnoća koje su u 2014. godini ondje vođene, u čak 22 slučaja radilo se o maloljetničkim trudnoćama, što je za tri  više nego godinu ranije. Ti podaci i više su nego zabrinjavajući, kaže Bruno Zadro, ginekolog bjelovarske Opće bolnice dodajući kako tom statistikom Bjelovar dobrano odstupa od hrvatskog i europskog prosjeka.
-To je strašna brojka koja je daleko iznad državnog prosjeka koji se kreće oko 15–ak maloljetničkih trudnoća u bolnicama diljem države. Usporedimo li našu bolnicu, ispada da je prosjek takvih trudnoća u nas veći za gotovo 50 posto. Nažalost, broj maloljetničkih trudnoća vođenih u našoj bolnici godinama se ne smanjuje. Naprotiv, ta brojka iz godine u godinu raste, što je zabrinjavajuće–kaže bjelovarski ginekolog.
Iako prošle godine bjelovarska Komercijalna i Trgovačka škola nije imala niti jednu maloljetničku trudnoću, godinama prije držala je  prvo mjesto na neslavnoj državnoj ljestvici. Tijekom 2010. godine u toj je školi zabilježeno čak osam maloljetnih trudnica koje su jedva navršile 15 godina i pohađale su prvi razred srednje škole.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 3360 ili pretplatom na naše online izdanje.