Među 132 amandmana koja su prilikom rasprave u sklopu koje se krojio državni proračuna uložili zastupnici u Hrvatskom saboru, našlo se i nekoliko vezanih uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a pokušali su ih “progurati” SDP-ovi zastupnici Vedran Babić i Gordan Maras. Babić je ponovno predložio da se u državni proračun uvrsti stavka od 5 milijuna kuna za provođenje projekta škologradnje kroz javno-privatno partnerstvo, dok je Maras za istu namjenu zatražio trostruko više, 15 milijuna kuna. Babić se založio i za izgradnju nove županijske bolnice, zatraživši da se za to u proračunu nađe deset milijuna kuna. Nadalje, Maras je predložio veća izdvajanja za nekoliko slabije razvijenih jedinica lokalne samouprave s područja naše županije. Da su njegovi amandmani usvojeni, Općina Veliki Grđevac bi, primjerice, umjesto 1,4 milijuna kuna pomoći iz državnog proračuna, dobila 1,7 milijuna, Garešnica bi umjesto 4,65 dobila gotovo pet milijuna kuna, Grubišno Polje umjesto 3,75 dobilo bi čak 4,65 milijuna, dok bi na račun Općine Đulovac umjesto 2,85 milijuna, “sjelo” 150 tisuća više. Međutim, Babićevi i Marasovi amandmani nisu usvojeni, baš kao niti preostalih oko 120. Zanimljivo je kako za njih, pa čak niti onaj koji je bio vezan uz njegovo rodno Grubišno Polje, ruku nije podigao niti “naš” Miro Totgergeli (HDZ).

Figa u džepu?

-Mislim da bi gospodin Totgergeli trebao biti malo savjesniji te bar pokušati o sebi i svojoj stranačkoj županijskoj organizaciji HDZ-a poslati malo drugačiju sliku. Očito je da na lokalnoj razini nastupaju s figom u džepu. Sjetimo se samo da je Totgergeli kao županijski vijećnik podržao projekte izgradnje nove bolnice i javno-privatnog partnerstva, dok je u Saboru podrška izostala – kazao je Babić, upozoravajući na činjenicu kako je rashodovna strana proračuna za 2017. godinu povećana za čak šest milijardi, a da pritom niti jedna kuna nije izlobirana za našu županiju.

Izostanak podrške njihovim amandmanima nije, kaže, pretjerano iznenadio niti Marasa.

-To me nimalo ne čudi, time se samo još jednom potvrdilo da HDZ o svom kraju i svojim ljudima brigu tobože vodi samo pred izbore – kratko je kazao Maras.

Saborska demagogija

Prozvani Miro Totgergeli pak nedavne saborske aktivnosti svojih kolega zastupnika naziva čistom demagogijom.

-Njihova saborska većina u kojoj je sjedio gospodin Babić i njihova Vlada u kojoj je sjedio gospodin Maras četiri godine, ne samo da nisu ništa učinili za razvoj Bjelovarsko-bilogorske županije, nego su joj prouzročili i izravne štete. Zaustavili su sve važne projekte, uništili male drvoprerađivače, smanjili mjesečni limit bolnici za čak 2,5 milijuna kuna i time ugrozili njezino funkcioniranje i još puno, puno toga. A i sam izračun spomenutih potpora i indeksacija razvijenosti općina, gradova i županija upravo je ostavština njihove Vlade. I to se, s obzirom da smo članica EU, ne može preko noći mijenjati. Budući da se taj izračun primjenjuje za cijelu Hrvatsku jednako, bilo bi neozbiljno da ja tražim da se samo za Grubišno Polje i Garešnicu primjenjuje drugačije. Pravu pomoć ovi gradovi i Bjelovarsko-bilogorska županija u mandatu ove Vlade ostvarit će preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU – uvjerava Totgergeli. Napominje i kako to što se izgradnja nove bjelovarske bolnice nije našla u proračunu ne znači da se ona neće graditi, što je ranije pojasnio i aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić.

-Ministar zdravstva prije koji dan je sa saborske govornice decidirano rekao da se Opća bolnica Bjelovar kao prihvatljivi prijavitelj može javiti na natječaj Ministarstva ruralnog razvoja i fondova EU i na taj način osigurati financiranje u visini do 70 milijuna kuna. Podsjećam da je upravo HDZ još krajem srpnja tražio da se riješi pitanje upravljanja bolnicom kako bi se ubrzao proces. S toga ovim putem apeliram na bolnicu da se što prije javi na natječaj koji je objavljen 18. srpnja ove godine – kaže Totgergeli.