Proljetni međunarodni bjelovarski sajam godina je slovio za manjeg brata jesenskog sajma, no sudeći prema broju prijavljenih izlagača, iznajmljenih kvadrata i očekivanog broja prodanih ulaznica, javnost će morati pronaći novu usporedbu. Naime, posljednjeg vikenda u ožujku (Proljetni sajam održava se od 31. ožujka do 2. travnja), očekuje se da će se Gudovac pokraj Bjelovara sliti i više od 50 tisuća posjetitelja, a upravo toliko posjetilo je lanjski Jesenski sajam. Valja spomenuti i kako upravo za Posavčeva mandata Bjelovarski sajam postao član priznate međunarodne organizacije EUROASCO koja okuplja najuspješnije i najbolje europske sajmove. Iz godine u godinu inovativan i zanimljiv, privlači velik broj izlagača, pa se tako na proljetnoj manifestaciji očekuje čak 500 izlagača iz 15 zemalja.

Prodaja ulaznica veća za 21 posto

– Drago nam je što nas prepoznaju i što Bjelovarski sajam bilježi rast u svim segmentima. Kroz brojke gledano, tvrtka ostvaruje pozitivan financijski rezultat. Ukupni prihodi od prodaje od 2013. do 2016. godine rasli su prosječno po godišnjoj stopi od četiri posto. Najveći rast zabilježen je 2016. u odnosu na 2015. za gotovo sedam posto. Gledajući kalendar događanja, tri su naše najvažnije manifestacije, Pčelarski sajam koji je ujedno i najbrže rastući,Proljetni i Jesenski sajam. Prihodi od prodaje postupno su u porastu, a u tri godine koliko sam direktor, samo prodaja ulaznica za sve manifestacije porasla je za više od 12 posto, prihodi od najma izložbenog prostora više od 5 posto. Pri tomu, Proljetni sajam bilježi rast s nešto više od 21 posto u prodaji ulaznica, dok su prihodi od najma izložbenog prostora na toj manifestaciji veći gotovo 12 posto – ponosno napominje Davorin Posavac.
Proljetni sajam obuhvaća cjelokupan program poljoprivredne mehanizacije brojnih robnih marki, zaštitnih sredstava za bilje, sjemenje. Upravo na ovoj priredbi bit će predstavljeni noviteti u poljoprivredi. Izloženi će biti poljoprivredni strojevi, šumarska mehanizacija i traktori domaće proizvodnje.

Drvni svijet i mladi poljoprivrednici

– Drvni svijet drugi, a Mladi poljoprivrednici treći put zaredom dio su Proljetnog međunarodnog sajma. Drvni svijet tema je kroz koju se želi istaknuti i prikazati najnovija tehnologija i tehnika za šumarstvo, predstavit će se novitetima i predavanjima. Najbolje mjesto za promidžbu mladih u poljoprivredi svakako je Bjelovarski sajam, s mladima se najlakše i najbrže dogovorimo – ističe direktor Posavac.
Na Međunarodnim danima mladih poljoprivrednika mladi menadžeri u agrobiznisu imaju priliku promovirati svoje, ali i prikupiti kvalitetne ideje drugih stranih i domaćih poljoprivrednika.
– Na više od 235 tisuća četvornih metara sajma, očekujemo 500 izlagača iz 15 zemalja te više od 50 tisuća posjetitelja. Svake godine izlagače i posjetitelje dočekujemo s novitetima, stranim i domaćim predavačima. Sajam i ove godine središnje mjesto komunikacije i trgovine u regiji – poručuje Posavac.