Opel Vectru staru 14 godina, koju poreznici cijene najmanje 21, u oglasnicima se može naći već za 17 tisuća kuna, i to bez uobičajenog cjenkanja

Državi treba novca, najčešća je reakcija građana kada primijete neuobičajenu veliku koncentraciju policajaca uz cestu ili kakav drugi oblik potencijalne pojačane novčane represije, a pod navedeni izraz bez grižnje savjesti moguće je smjestiti i niz od 28 javnih dražbi bjelovarskog Područnog ureda Porezne uprave koje su započele ovoga utorka (8. travnja) a trajat će do idućega petka (18. travnja). Ponuda je doista šarolika, te varira od ugostiteljske opreme, vatrogasnog aparata i bojlera, do vozila, no javna dražba pod rednim brojem deset, u kojoj se prodaje 20 čaša po početnoj cijeni od pet kuna po komadu, svakako je najupečatljivija.
– Od svega ponuđenog, baš vas čaše zanimaju – ispalio je službenik Porezne uprave kada smo mu rekli da bismo kao privatne osobe htjeli pogledati ponuđene čaše, da bi nas potom preusmjerio na svoju šeficu, koja nas je preusmjerila na zagrebačku centralu.
S obzirom da se ponuđena roba ne može prodati ispod dvije trećine početne cijene, ispada da bi bjelovarski poreznici, ako ne bude interesenata, mogli uprihoditi tek 66 kuna, odnosno 50 ako na prve dvije dražbe nitko ne bude licitirao. Naime, zakon nalaže da se roba za koju se ne nađe kupac tijekom prva dva kruga, u trećemu može prodati izravnom pogodbom, ali ne za manje od polovice procijenjene vrijednosti. Inače, čaše su dio inventara kafića Oaza (bivši Bel ami), a prodaje se i ostatak inventara poput stolova i separea, pa čak i vatrogasnog aparata od šest kilograma, koji se nudi za 200 kuna.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 14 ili pretplatom na naše online izdanje.